cydr z soku jabłkowego
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
jabłka w żadnym wypadku nie myj, po prostu wytrzyj z kurzu papierową lub szmatką. Wyjmij rdzeń i zmiel owoce w robocie kuchennym (Blender, maszynka do mięsa). Wyciśnij sok.
powstały sok należy wymieszać z cukrem. Teraz wlej go do słoików (nie do góry, około trzech czwartych) i przykryj pokrywkami, pozostawiając mały otwór. Aby wiedzieć, kiedy cały proces się skończy, lepiej zamiast pokrywy naciągnąć gumową rękawicę medyczną na szyję.
kiedy spadnie (po około 30-60 dniach), będzie to sygnał, że cydr należy odcedzić (już stał się przezroczysty i piękny) i wlać do słoików do dojrzewania, które trwa około 2,5-3 miesięcy.
napój jest przezroczysty, ma piękny miodowy kolor. Degustujcie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g