cydr z soku jabłkowego

jabłka to nie tylko sok! Spróbuj! Dlaczego nie spróbować zrobić cydru jabłkowego? To dość proste! Napój jest lekki, niskoalkoholowy, przyjemny w smaku, orzeźwiający. Nie bez powodu jest tak popularny i kochany w wielu krajach europejskich.
TaritoriAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 18 g
79 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 150 D

jabłka w żadnym wypadku nie myj, po prostu wytrzyj z kurzu papierową lub szmatką. Wyjmij rdzeń i zmiel owoce w robocie kuchennym (Blender, maszynka do mięsa). Wyciśnij sok.

powstały sok należy wymieszać z cukrem. Teraz wlej go do słoików (nie do góry, około trzech czwartych) i przykryj pokrywkami, pozostawiając mały otwór. Aby wiedzieć, kiedy cały proces się skończy, lepiej zamiast pokrywy naciągnąć gumową rękawicę medyczną na szyję.

kiedy spadnie (po około 30-60 dniach), będzie to sygnał, że cydr należy odcedzić (już stał się przezroczysty i piękny) i wlać do słoików do dojrzewania, które trwa około 2,5-3 miesięcy.

napój jest przezroczysty, ma piękny miodowy kolor. Degustujcie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: