Nalewka czosnkowa na wódce

jako ogólny środek wzmacniający, zapobieganie chorobom. Piją tylko kroplami i nigdy tak gorąco. Korzyści z czosnku są ogromne, a przepisy na nalewki są liczne od czasów starożytnych. Są przygotowywane na alkoholu, wodzie, oleju, wódce. Mając pewne choroby, zawsze możesz wybrać własną opcję.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 12 g
192 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Wódka powinna być wysokiej jakości, a czosnek lepiej wziąć soczysty, świeży plon. Mięta jest dodawana w celu poprawy smaku/jeśli to możliwe/. Przywieźli mi go później i dodałem gałązkę po zrobieniu przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek, usuń uszkodzone miejsca z goździków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ząbki czosnku pod chłodną, bieżącą wodą. Nie zaniedbuj tej procedury, aby uzyskać dobry wynik, surowiec powinien być czysty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie czosnek należy posiekać. Oczywiście szybciej jest wycisnąć przez prasę, ale każda nalewka będzie musiała zostać przefiltrowana, a małe cząsteczki sprawią, że będzie mętniejsza. Wolę kroić cienkie plasterki nożem, czosnek doskonale wydziela sok, a nalewka będzie dobrze filtrowana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekany czosnek wlać do szklanego słoika i zalać wódką, dobrze wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wódka powinna całkowicie ukryć czosnek. Aby alkohol nie odparował, przykryj słoik celofanem, a następnie szczelnie zamknij pokrywkę. Umieścić w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na 10 dni. Po 2-3 dniach nie zapomnij wstrząsnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlać nalewkę przez kilka warstw gazy, wlać do butelki i pozostawić w lodówce na 4 dni. Następnie weź 3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem 10 kropli, dodając je do 1 łyżki.l mleko. Nalewka jest przyjmowana jako ogólna mieszanka wzmacniająca, oczyszcza naczynia krwionośne, poprawia metabolizm. Kurs 1 miesiąc, następnie przerwa 10 dni i powtórzyć kurs. Przechowywać w lodówce.

podczas stosowania wewnętrznego należy pamiętać o przeciwwskazaniach:

czosnek nie może być stosowany w ostrych chorobach zapalnych nerek, zapaleniu żołądka i wrzodach żołądka i dwunastnicy na tle zwiększonej kwasowości soku żołądkowego, zapalenia trzustki, hemoroidów w fazie zaostrzenia.

ponieważ nalewka zawiera wódkę, nie powinna być spożywana przez matki karmiące piersią, kobiety w ciąży, małe dzieci i kierowców pojazdów. Ten środek jest również przeciwwskazany w padaczce i zaburzeniach psychicznych.

stosowanie nalewki czosnkowej może wyrządzić więcej szkody niż pożytku w przypadku chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego, a także zapalenia pęcherza moczowego, odmiedniczkowego zapalenia nerek i zapalenia trzustki.

nie można spożywać nalewki czosnkowej bez mleka, aby nie było podrażnienia przewodu pokarmowego.

przed rozpoczęciem kursu wskazane jest skonsultowanie się z lekarzem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g

Podobne przepisy