skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Wódka powinna być wysokiej jakości, a czosnek lepiej wziąć soczysty, świeży plon. Mięta jest dodawana w celu poprawy smaku/jeśli to możliwe/. Przywieźli mi go później i dodałem gałązkę po zrobieniu przepisu.
Krok 2:
Obierz czosnek, usuń uszkodzone miejsca z goździków.
Krok 3:
Umyj ząbki czosnku pod chłodną, bieżącą wodą. Nie zaniedbuj tej procedury, aby uzyskać dobry wynik, surowiec powinien być czysty.
Krok 4:
Następnie czosnek należy posiekać. Oczywiście szybciej jest wycisnąć przez prasę, ale każda nalewka będzie musiała zostać przefiltrowana, a małe cząsteczki sprawią, że będzie mętniejsza. Wolę kroić cienkie plasterki nożem, czosnek doskonale wydziela sok, a nalewka będzie dobrze filtrowana.
Krok 5:
Posiekany czosnek wlać do szklanego słoika i zalać wódką, dobrze wymieszać.
Krok 6:
Wódka powinna całkowicie ukryć czosnek. Aby alkohol nie odparował, przykryj słoik celofanem, a następnie szczelnie zamknij pokrywkę. Umieścić w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na 10 dni. Po 2-3 dniach nie zapomnij wstrząsnąć.
Krok 7:
Wlać nalewkę przez kilka warstw gazy, wlać do butelki i pozostawić w lodówce na 4 dni. Następnie weź 3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem 10 kropli, dodając je do 1 łyżki.l mleko. Nalewka jest przyjmowana jako ogólna mieszanka wzmacniająca, oczyszcza naczynia krwionośne, poprawia metabolizm. Kurs 1 miesiąc, następnie przerwa 10 dni i powtórzyć kurs. Przechowywać w lodówce.
podczas stosowania wewnętrznego należy pamiętać o przeciwwskazaniach:
czosnek nie może być stosowany w ostrych chorobach zapalnych nerek, zapaleniu żołądka i wrzodach żołądka i dwunastnicy na tle zwiększonej kwasowości soku żołądkowego, zapalenia trzustki, hemoroidów w fazie zaostrzenia.
ponieważ nalewka zawiera wódkę, nie powinna być spożywana przez matki karmiące piersią, kobiety w ciąży, małe dzieci i kierowców pojazdów. Ten środek jest również przeciwwskazany w padaczce i zaburzeniach psychicznych.
stosowanie nalewki czosnkowej może wyrządzić więcej szkody niż pożytku w przypadku chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego, a także zapalenia pęcherza moczowego, odmiedniczkowego zapalenia nerek i zapalenia trzustki.
nie można spożywać nalewki czosnkowej bez mleka, aby nie było podrażnienia przewodu pokarmowego.
przed rozpoczęciem kursu wskazane jest skonsultowanie się z lekarzem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g