kompot z wiśni i porzeczek na zimę

pyszne i zdrowe domowe przygotowanie bez sterylizacji! Przygotowanie kompotu z wiśni i porzeczek na zimę wcale nie jest trudne, ale nadal ma w tym swoje sztuczki. Dowiedz się o nich już teraz. Zgodnie z tym przepisem możesz gotować kompot z dowolnych jagód lub owoców.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 18 g
43 kcal
IG: 58 / 0 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kompot z wiśni i porzeczek na zimę? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Porzeczki można stosować zarówno czarne, jak i czerwone. I możesz wziąć jedno i drugie. Jak na mój gust czarny jest bardziej aromatyczny, więc użyję go. Sortuj jagody wiśni i porzeczek z gałązek i liści i dobrze spłucz z brudu. Nie trzeba usuwać nasion z wiśni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Robię kompot na dwie litrowe puszki. Dobrze umyj i wysterylizuj słoiki na kompot w dowolny sposób. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub nad gorącą parą. Gotuj pokrywki przez minutę we wrzącej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę do rondla i podpal. Doprowadzić do wrzenia. Następnie dodaj cukier. Jeśli jagody są kwaśne, możesz dodać więcej cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż do wrzącego syropu umyte jagody wiśni i porzeczek. Wszystko ponownie zagotuj. Gotuj przez kilka minut i wlej wrzący kompot do sterylnych słoików. Zamknij przygotowanymi sterylnymi pokrywkami. Nawiasem mówiąc, ilość i proporcje jagód można zmienić według własnych upodobań. Możesz wziąć znacznie więcej jagód,aby wypełnić cały słoik. Ale w tym przypadku woda będzie potrzebować trochę mniej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kompot z wiśni i porzeczek jest gotowy! Odwróć słoiki, zawiń je w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Kompot można następnie przechowywać w chłodnym miejscu, takim jak piwnica lub Piwnica. Miłego poczęstunku!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej. 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy