kompot z Uruk z pestkami

przygotuj pyszny zimowy napój! To nie jest trudne! Kompot z Uruk z kośćmi okazuje się nie tylko smaczny i bardzo przytulny. Ten napój jest również uważany za przydatny, ponieważ jest bogaty w pierwiastki śladowe, tak przydatne dla organizmu. Zwłaszcza zimą, kiedy niedobór witamin jest szczególnie dotkliwy. Taki kompot można gotować dla dzieci.
JożykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 16 g
63 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

napoje warzone z suszonych owoców wyróżniają się doskonałym smakiem i wspaniałymi korzyściami. Ten napój nie jest wyjątkiem. Uruk to suszone małe morele z pestkami. Idealny do gotowania kompotu! Napój jest przytulny zimą i w niektórych krajach jest uważany za świąteczny.

kompot z Uruk ma po prostu ogromny plus-przygotowanie go jest niezwykle proste. Poradzi sobie nawet początkująca gospodyni! Jednak tak proste, jak kompoty z innych suszonych owoców.

więc od czego zaczynamy gotowanie? Oczywiście z przygotowaniem samych suszonych owoców! Ostrożnie sortujemy Uruk, usuwając złe owoce i małe śmieci. Następnie przenieś Uruk do durszlaka i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Na koniec możesz spłukać niewielką ilością przegotowanej wody. Nie ma potrzeby moczenia Uruk, ponieważ będzie gotowany przez długi czas, więc możesz natychmiast przejść do następnego etapu.

mianowicie wlej określoną ilość wody do średniej wielkości rondla i umieść go na dużym ogniu, zagotuj płyn. Kiedy się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego. Rozłóż przygotowany Uruk we wrzącej wodzie, a następnie wlej tam cukier granulowany. Wymieszaj wszystko, zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj napój przez 20 minut.

minutę przed końcem gotowania wlej sok z cytryny do rondla z kompotem. Doda przyjemnej kwaskowatości, lekkiej cytrusowej nuty i sprawi, że smak będzie bardziej zrównoważony. Usuń kompot z ognia i pozwól mu ostygnąć, aż będzie ciepły (kompot można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno). Po woli & nbsp; możesz przecedzić kompot przez drobne sito (lub możesz użyć gazy) i wlać do pięknego dzbanka. I nie możesz filtrować, pozostawiając Morel w kompocie. Pozostaje zaopatrzyć się w piękne filiżanki i można skosztować pysznego i zdrowego napoju.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy