wino z dżemu bez drożdży

Zamień dżem w domowe wino! Zobacz przepis! Ten najprostszy przepis podzieliła się ze mną moja kuzynka. Okazuje się, że już nie pierwszy rok pozbywa się w ten sposób zastałego dżemu! Napój okazuje się naprawdę smaczny i aromatyczny i jest przygotowywany znacznie szybciej niż wino ze świeżych jagód.
Halina PiotrAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 34 g
130 kcal
IG: 0 / 9 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 55 d

1. Wysterylizuj słoik i włóż do niego dżem i rodzynki (nie myte!), zalać wodą (przefiltrowaną lub przegotowaną).

2. Zamknij poparzoną pokrywkę i wyślij do ciemnego miejsca, aby fermentował w temperaturze pokojowej przez dziesięć dni.

3. Odcedź brzeczkę, wlej płyn z powrotem do słoika lub innego naczynia fermentacyjnego i zamknij uszczelką wodną.

4. Kiedy dwutlenek węgla nie jest już uwalniany ze słoika, wino jest gotowe. Zajmie to 1-1, 5 miesiąca.

5. Odcedź gotowe wino przez kilka warstw gazy i butelkuj.

przechowuj wino w piwnicy lub lodówce.

Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy