wino z dżemu bez drożdży
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Wysterylizuj słoik i włóż do niego dżem i rodzynki (nie myte!), zalać wodą (przefiltrowaną lub przegotowaną).
2. Zamknij poparzoną pokrywkę i wyślij do ciemnego miejsca, aby fermentował w temperaturze pokojowej przez dziesięć dni.
3. Odcedź brzeczkę, wlej płyn z powrotem do słoika lub innego naczynia fermentacyjnego i zamknij uszczelką wodną.
4. Kiedy dwutlenek węgla nie jest już uwalniany ze słoika, wino jest gotowe. Zajmie to 1-1, 5 miesiąca.
5. Odcedź gotowe wino przez kilka warstw gazy i butelkuj.
przechowuj wino w piwnicy lub lodówce.
Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g