Likier bananowy w domu

Przygotuj słodki likier, zaskocz gości! Proste i szybkie! Likier bananowy jest łatwy i prosty do zrobienia w domu. Aby to zrobić, potrzebujesz dojrzałych bananów, ale bez ciemnych plam. Idealnie-jasnożółte banany o gęstym miąższu. Zielonkawe owoce nie powinny być używane, zepsują smak i nie nadadzą pożądanego aromatu. Gotowy napój ma 13-15% ABV. Alkohol należy przygotować wyłącznie na bazie wódki sklepowej lub na roztworze wodno-alkoholowym o mocy 45%. Zdecydowanie nie zaleca się używania bimbru, ponieważ wynik będzie nieprzewidywalny.
Tilda MontmartreAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 77 % 24 g
185 kcal
IG: 4 / 29 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

prawie każdy popularny likier można przygotować w domu. Pomaga to wielu gospodyniom domowym, ponieważ tego rodzaju napoje są szeroko stosowane jako część kulinarnych arcydzieł i nie są tanie.

Likier bananowy to deserowy napój alkoholowy, podawany z cukierkami, słodkimi wypiekami, czekoladą. Napój dobrze komponuje się również z owocami, zwłaszcza pomarańczami i jabłkami.

1. Banany obrać, pokroić w drobną kostkę. Za pomocą blendera zmiel banany na papkę. Możesz poradzić sobie z tym zadaniem bez blendera: po prostu zmiażdż kawałki bananów widelcem.

2. Przenieś kleik bananowy do głębokiej miski lub innego odpowiedniego pojemnika. Tutaj wlej mleko i mleko skondensowane.

3. Ubij składniki mikserem, aż będą gładkie. Dodaj białka do powstałej masy, ponownie ubij.

4. A teraz, nie przestając bić, wlej wódkę cienkim strumieniem. Powstały napój wlewa się do hermetycznie zamkniętego pojemnika.

5. Wysyłamy pojemnik z alkoholem do lodówki na 45-60 minut. Pojemnik powinien być szczelnie zamknięty.

6. Po określonym czasie przefiltruj alkohol przez kawałek gazy, złożony w dwóch lub trzech warstwach.

7. Wlej napój do reprezentacyjnej butelki. Przechowywać w lodówce.

taki alkohol może być przechowywany przez miesiąc. Ale nadal zaleca się spożywanie go w ciągu 7 dni, ponieważ długotrwałe przechowywanie nie wpływa na smak w najlepszy sposób.

pij z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy