skład / składniki
metoda gotowania
posortuj wiśnie, wlej do emaliowanego pojemnika, zetrzyj tłuczkiem (możesz to zrobić rękami), aby nie uszkodzić kości.
napełnij powstałą masę wodą. Przykryj pojemnik gazą i pozostaw w ciepłym miejscu, od czasu do czasu mieszając.
po dwóch dniach odciągnij powstały sok do czystego pojemnika. Wyciśnij sok z ciasta, wlej do niego cukier, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści i wlej płyn do głównego pojemnika. Wlej cały sok do dużej butelki w celu dalszej fermentacji, zakładając, że można go napełnić tylko 3/4 całkowitej objętości. Następnie przykryj szyjkę gazą i poczekaj na rozpoczęcie fermentacji, która potrwa około 5 dni.
następnie wlewamy brzeczkę do innego pojemnika, na którego szyjkę Zakładamy korek wodny (lub rękawicę medyczną, nakłuwając jeden z palców).
po zakończeniu fermentacji (15-20 dni) wlej cydr do butelek, zakorkuj korkami i pozostaw w chłodnym miejscu.
poczekaj, aż napój się rozjaśni i zacznij smakować!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g