Cydr Wiśniowy

doskonały napój w domu. Proste i smaczne! Proponuję przygotować ciekawy napój nietrwałej fermentacji-cydr. Użyjemy do tego wiśni, najlepiej odmian kwaśnych. Spróbujecie?
anvaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 96 % 50 g
117 kcal
IG: 56 / 0 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 27 D

posortuj wiśnie, wlej do emaliowanego pojemnika, zetrzyj tłuczkiem (możesz to zrobić rękami), aby nie uszkodzić kości.

napełnij powstałą masę wodą. Przykryj pojemnik gazą i pozostaw w ciepłym miejscu, od czasu do czasu mieszając.

po dwóch dniach odciągnij powstały sok do czystego pojemnika. Wyciśnij sok z ciasta, wlej do niego cukier, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści i wlej płyn do głównego pojemnika. Wlej cały sok do dużej butelki w celu dalszej fermentacji, zakładając, że można go napełnić tylko 3/4 całkowitej objętości. Następnie przykryj szyjkę gazą i poczekaj na rozpoczęcie fermentacji, która potrwa około 5 dni.

następnie wlewamy brzeczkę do innego pojemnika, na którego szyjkę Zakładamy korek wodny (lub rękawicę medyczną, nakłuwając jeden z palców).

po zakończeniu fermentacji (15-20 dni) wlej cydr do butelek, zakorkuj korkami i pozostaw w chłodnym miejscu.

poczekaj, aż napój się rozjaśni i zacznij smakować!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: