Likier jajeczny

lepki, aromatyczny, słodki o jasnym smaku koniaku. W ogóle nie jestem wielkim fanem napojów alkoholowych i likierów. Ale ten własnoręcznie przygotowany Likier podobał mi się tak, że nie można go przekazać słowami. Pierwsza porcja rozeszła się w naszej rodzinie tego samego wieczoru, więc zrobiłem więcej, aby potraktować resztę krewnych. Ten likier jest idealny do różnych deserów-przepisałem im biszkopt na trifle, którego przepis również opublikuję w najbliższej przyszłości.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 78 % 42 g
320 kcal
IG: 0 / 5 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać mleko skondensowane i koniak. Mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ustaw pojemnik na łaźni wodnej i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Alkohol powinien zgęstnieć. Możesz to sprawdzić, zanurzając łopatkę w alkoholu i przesuwając po niej palcem: ślad nie powinien zniknąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij pojemnik z łaźni wodnej i odcedź. Wlać alkohol do butelek i schłodzić. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 tygodnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy