Likier jajeczny
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Połącz żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać.
Krok 3:
Wlać mleko skondensowane i koniak. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Ustaw pojemnik na łaźni wodnej i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 10 minut.
Krok 5:
Alkohol powinien zgęstnieć. Możesz to sprawdzić, zanurzając łopatkę w alkoholu i przesuwając po niej palcem: ślad nie powinien zniknąć.
Krok 6:
Wyjmij pojemnik z łaźni wodnej i odcedź. Wlać alkohol do butelek i schłodzić. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 tygodnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g