Nalewka Borodino na bimber

Nalewka na bimber o jasnym aromacie chleba! Mocna nalewka o smaku chleba Borodino spodoba się szczególnie mężczyznom! Dzięki przyjemnemu zapachowi pije dość łatwo, pomimo siły około 45 stopni! A przygotowanie jest bardzo proste-najważniejsze jest cierpliwość!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
296 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Podstawą napoju jest bimber i musi być wysokiej jakości, najlepiej własnego przygotowania i podwójnej destylacji. Dopiero po drugiej destylacji bimber traci swój bimberowy aromat - w tym przepisie jest to konieczne, ponieważ gotowa nalewka będzie musiała mieć jasny aromat chleba Borodino. Dozwolone jest również zastąpienie bimbru wódką, ale musi być również wysokiej jakości, z luksusowego alkoholu lub Alfa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj jęczmień. Tutaj mamy dwie opcje: umyć jęczmień lub nie. W przypadku, gdy jęczmień nie zostanie wypłukany, gotowa nalewka okaże się nieco mętna, ale w klasycznym przepisie jęczmień nie jest myty. Jeśli zdecydujesz się spłukać, dobrze wysusz. Na gorącej patelni dobrze usmaż płatki. Im bogatszy kolor pieczonego jęczmienia jęczmiennego, tym ciemniejsza będzie nalewka. Schłodzić jęczmień. Klasyczne kasze perłowe można zastąpić kaszą Barley.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W szklanym słoju, w którym nalegasz na napój, wlej smażone kasze perłowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj nasiona kolendry - jest również koniecznie używany do robienia chleba Borodino, dlatego jest dodawany do nalewki o tej samej nazwie. Kolendra może być mielona, ale w tym przypadku będziesz musiał przecedzić gotowy napój przez kilka warstw gazy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kminek. Podobnie jak w przypadku kolendry, dozwolone jest dodawanie mielonego kminku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wypełnij wszystko bimbrem. Siła bimbru powinna wynosić 45-55 stopni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zamknij słoik i umieść go w ciemnym miejscu na 2-3 tygodnie, aż napój stanie się ciemny i pojawi się wyraźny smak chleba. Co 2-3 dni należy wstrząsnąć zawartością słoika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odcedź gotową nalewkę przez drobne sito lub przez kilka warstw gazy. zwłaszcza jeśli dodałeś zmielone przyprawy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej nalewkę do butelek i szczelnie zamknij. Przed użyciem odstaw na 3 dni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przestrzegaj miary podczas picia alkoholu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Bimber - 295   kcal/100g

Podobne przepisy