skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Będziemy potrzebować słodkiego dżemu. Możesz wziąć resztki z różnych słoików. Miałem jabłko i trochę porzeczki. Jeśli dżem jest kwaśny-dodaj cukier
Krok 2:
Wlej wodę do rondla, włóż dżem, wymieszaj i posmakuj. Do smaku płyn powinien być jak bardzo słodki kompot (około 30% cukru). Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia
Krok 3:
Ciecz schłodzoną do 20 stopni filtrujemy przez drobne sito. Jeśli nie zostanie to zrobione, miazga zatka uszczelkę wodną.
Krok 4:
Wlej kilka kadzi odcedzonej bazy do miski, powoli wlej drożdże i dokładnie wymieszaj
Krok 5:
Przykryj pokrywką i odstaw na 15-20 minut, aż drożdże ożywają.
Krok 6:
Wlej je do pojemnika, w którym zacier będzie fermentował (mam trzylitrowy słoik), dodaj resztę płynu, wymieszaj. Na górze musi być wolne miejsce do fermentacji.
Krok 7:
Zakładamy pokrywę z uszczelką wodną i podłączonym wężem.
Krok 8:
Opuszczamy drugi koniec węża do wody. Wygodnie jest użyć do tego małej plastikowej butelki.
Krok 9:
Umieść całą konstrukcję w jakimś pudełku, przykryj ręcznikiem i wyjmij do fermentacji w ciepłym miejscu. Stawiam w łazience na ciepłych podłogach. Fermentacja powinna odbywać się w temperaturze 25-30 stopni.
Krok 10:
Za trzy dni możesz zajrzeć i zobaczyć, jak przebiega proces. Jeśli fermentacja jest silna (pęcherzyki powietrza idą w sposób ciągły)-zacier jeszcze się nie przegonił. Zwykle zacier jest gotowy za siedem dni.
Krok 11:
Gdy w słoiku pojawi się osad, a pęcherzyki powietrza będą się powoli uwalniać-możesz zdjąć pokrywkę i wypróbować zawartość. Zacier do picia ma przyjemny słodko-kwaśny smak z nutą alkoholową, lekko gazowany. Na tym etapie należy go schłodzić, spuścić z osadu i butelkować. Moczyć w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Aby poprawić smak, możesz dodać kilka nieumytych rodzynek do każdej butelki. Twierdza zacieru przygotowana w ten sposób,
jeśli planujesz użyć zacieru do destylacji w bimber, musisz poczekać, aż zostanie całkowicie sfermentowany. Powinien smakować kwaśno-gorzko, niesłodzony; pęcherzyki powietrza z uszczelnienia hydraulicznego nie są uwalniane; zapalona zapałka umieszczona na rurze wylotowej gazu nie gaśnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g