domowe wino miodowe z miodem

wyrafinowany i oryginalny napój z miodu! Wino miodowe świetnie nadaje się do deserów. Jest nie tylko bardzo smaczny i lekki, ale także pełen zdrowych witamin. Szczególnie kobiety lubią takie wino. Spróbuj gotować! Myślę, że nie pozostanie obojętny.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 15 g
72 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 21 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej czystą wodę do przestronnego rondla i podpal. Doprowadź wodę do wrzenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj odpowiednią ilość miodu do wody i dobrze wymieszaj, aby miód się rozpuścił.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj ten płyn miodowy na małym ogniu przez godzinę. Mieszaj od czasu do czasu, aby miód się nie przypalił. W tym czasie powstanie piana, którą należy usunąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po godzinie gotowania dodaj chmiel, gotuj przez kolejne 5 minut i wyłącz. Schłodzić gotową brzeczkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź czysty słoik potraktowany wrzącą wodą lub parą. Wlej do niego schłodzony płyn.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj cytryny pod bieżącą wodą i zalej wrzącą wodą. Pokrój cytryny na cienkie plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj plasterki cytryny do słoika do płynu miodowego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zamknij słoik pokrywką i umieść w chłodnym miejscu, bez światła słonecznego. Pozostaw do zaparzenia na 2 tygodnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 2 tygodniach przecedzić przez kilka warstw gazy i butelkować wino. Włóż butelki do lodówki na kolejny tydzień. Po tygodniu lekkie wino miodowe będzie gotowe!

to jedna z szybkich opcji przyrządzania wina miodowego. Za 3 tygodnie będziesz mieć gotowe lekkie, aromatyczne wino.
taki napój bardziej przypomina młode wino. Razem z cytrynami możesz dodać jabłka do napoju.
najlepiej przechowywać w lodówce i używać przez kilka miesięcy.
smak i aromat gotowego napoju w dużej mierze zależy od jakości miodu. Najlepiej użyć jasnego, kwiatowego miodu. Chociaż możesz go ugotować, na przykład z gryki. Ale to już będzie dla amatora. Warto jednak pamiętać, że gotowy napój zachowuje smak i aromat oryginalnego produktu. Najważniejsze jest to, że miód jest naturalny.
znalezienie takiego wina w sklepie nie jest takie proste, ale jeśli ugotujesz je w domu, po prostu nie będzie miało sobie równych.
domowe wino miodowe ma bardzo delikatny aromat z pyłkiem i kwitnącymi łąkami i polami.
nawiasem mówiąc, wino miodowe może być używane na przykład do robienia deserów lub sosów do mięsa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chmiel - 0   kcal/100g

Podobne przepisy