skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej czystą wodę do przestronnego rondla i podpal. Doprowadź wodę do wrzenia.
Krok 2:
Następnie dodaj odpowiednią ilość miodu do wody i dobrze wymieszaj, aby miód się rozpuścił.
Krok 3:
Gotuj ten płyn miodowy na małym ogniu przez godzinę. Mieszaj od czasu do czasu, aby miód się nie przypalił. W tym czasie powstanie piana, którą należy usunąć.
Krok 4:
Po godzinie gotowania dodaj chmiel, gotuj przez kolejne 5 minut i wyłącz. Schłodzić gotową brzeczkę.
Krok 5:
Weź czysty słoik potraktowany wrzącą wodą lub parą. Wlej do niego schłodzony płyn.
Krok 6:
Umyj cytryny pod bieżącą wodą i zalej wrzącą wodą. Pokrój cytryny na cienkie plasterki.
Krok 7:
Dodaj plasterki cytryny do słoika do płynu miodowego.
Krok 8:
Zamknij słoik pokrywką i umieść w chłodnym miejscu, bez światła słonecznego. Pozostaw do zaparzenia na 2 tygodnie.
Krok 9:
Po 2 tygodniach przecedzić przez kilka warstw gazy i butelkować wino. Włóż butelki do lodówki na kolejny tydzień. Po tygodniu lekkie wino miodowe będzie gotowe!
to jedna z szybkich opcji przyrządzania wina miodowego. Za 3 tygodnie będziesz mieć gotowe lekkie, aromatyczne wino.
taki napój bardziej przypomina młode wino. Razem z cytrynami możesz dodać jabłka do napoju.
najlepiej przechowywać w lodówce i używać przez kilka miesięcy.
smak i aromat gotowego napoju w dużej mierze zależy od jakości miodu. Najlepiej użyć jasnego, kwiatowego miodu. Chociaż możesz go ugotować, na przykład z gryki. Ale to już będzie dla amatora. Warto jednak pamiętać, że gotowy napój zachowuje smak i aromat oryginalnego produktu. Najważniejsze jest to, że miód jest naturalny.
znalezienie takiego wina w sklepie nie jest takie proste, ale jeśli ugotujesz je w domu, po prostu nie będzie miało sobie równych.
domowe wino miodowe ma bardzo delikatny aromat z pyłkiem i kwitnącymi łąkami i polami.
nawiasem mówiąc, wino miodowe może być używane na przykład do robienia deserów lub sosów do mięsa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chmiel - 0 kcal/100g