skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić kompot irgi na zimę, weź jagody irgi, cukier, wodę i trochę cytryny lub kwasu cytrynowego.
Krok 2:
W razie potrzeby dobrze posortuj Irgu-zwykle jest czysty, spłucz i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 3:
Włóż umytą i odsączoną jagodę do głębokiego naczynia i zalej wrzącą wodą przez 3 minuty - to przepis na niewielką ilość kompotu, bardzo wygodnie jest zapakować go w małe słoiki.
Krok 4:
Odcedź do garnka przez durszlak.
Krok 5:
Dodaj cukier i zagotuj, gotuj przez 5 minut, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Krok 6:
Wysterylizuj słoiki w dowolny sposób, zwykle sterylizuję małe w kuchence mikrofalowej z odrobiną wody.
Krok 7:
Włóż cienki plasterek cytryny do każdego sterylnego słoika (możesz wycisnąć sok z cytryny do syropu, nie odgrywa to szczególnej roli, najważniejsze jest, aby kwas dostał się do kompotu).
Krok 8:
Napełnij słoiki jagodą oblaną wrzącą wodą.
Krok 9:
Napełnij wrzącym syropem do krawędzi, lepiej przelać nad krawędź - w ten sposób uzyskuje się lepszy stopień sterylizacji.
Krok 10:
Zamknij słoiki z kompotem z gotowanymi pokrywkami.
Krok 11:
Przykręć mocno pokrywki, Odwróć słoiki i zawiń, aż całkowicie ostygną "pod futrem".
irga jest bardzo przydatną jagodą, dlatego coraz częściej rozprzestrzenia się w ogrodach i ogrodach warzywnych. Kompot irgi na zimę jest zwykle przygotowywany z dodatkiem owoców lub jagód o kwaśnym smaku, ponieważ sama irga jest raczej świeżą jagodą. Ogólnie rzecz biorąc, częściej jemy go świeżo bezpośrednio z drzewa, nie zbieramy go właśnie ze względu na świeżość jego smaku, a świeża irga jest bardzo soczysta i smaczna, słodka, ale nie mdła.
zamiast innych owoców i jagód do kompotu dodaje się świeżą cytrynę w plasterkach, kwas cytrynowy, a nawet ocet.
kompot jest wytwarzany ze sterylizacją i bez. Przepis oferuje drugą opcję-Wszystkie składniki i naczynia używane do pakowania i przechowywania są sterylizowane, a kompot przechodzi proces pasteryzacji, walcowany na gorąco i wysyłany pod futro, aż całkowicie ostygnie. Jest to sprawdzona i niezawodna metoda, przy pełnym przestrzeganiu całej technologii gotowania kompot można przechowywać w warunkach pokojowych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Irga - 45 kcal/100g