kompot irgi na zimę

kompot irgi na zimę to łatwy sposób na konserwowanie. To jeden z najprostszych przepisów na kompot irgi na zimę. Wygodniej jest pakować go w małe słoiki, a następnie pić z jagodą. Okazuje się, że jest całkiem smaczny, szczególnie dzieci lubią tę porcję.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 18 g
72 kcal
IG: 28 / 0 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić kompot irgi na zimę, weź jagody irgi, cukier, wodę i trochę cytryny lub kwasu cytrynowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W razie potrzeby dobrze posortuj Irgu-zwykle jest czysty, spłucz i pozwól wodzie spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż umytą i odsączoną jagodę do głębokiego naczynia i zalej wrzącą wodą przez 3 minuty - to przepis na niewielką ilość kompotu, bardzo wygodnie jest zapakować go w małe słoiki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedź do garnka przez durszlak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier i zagotuj, gotuj przez 5 minut, aby cukier całkowicie się rozpuścił.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wysterylizuj słoiki w dowolny sposób, zwykle sterylizuję małe w kuchence mikrofalowej z odrobiną wody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż cienki plasterek cytryny do każdego sterylnego słoika (możesz wycisnąć sok z cytryny do syropu, nie odgrywa to szczególnej roli, najważniejsze jest, aby kwas dostał się do kompotu).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij słoiki jagodą oblaną wrzącą wodą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij wrzącym syropem do krawędzi, lepiej przelać nad krawędź - w ten sposób uzyskuje się lepszy stopień sterylizacji.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zamknij słoiki z kompotem z gotowanymi pokrywkami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykręć mocno pokrywki, Odwróć słoiki i zawiń, aż całkowicie ostygną "pod futrem".

irga jest bardzo przydatną jagodą, dlatego coraz częściej rozprzestrzenia się w ogrodach i ogrodach warzywnych. Kompot irgi na zimę jest zwykle przygotowywany z dodatkiem owoców lub jagód o kwaśnym smaku, ponieważ sama irga jest raczej świeżą jagodą. Ogólnie rzecz biorąc, częściej jemy go świeżo bezpośrednio z drzewa, nie zbieramy go właśnie ze względu na świeżość jego smaku, a świeża irga jest bardzo soczysta i smaczna, słodka, ale nie mdła.
zamiast innych owoców i jagód do kompotu dodaje się świeżą cytrynę w plasterkach, kwas cytrynowy, a nawet ocet.
kompot jest wytwarzany ze sterylizacją i bez. Przepis oferuje drugą opcję-Wszystkie składniki i naczynia używane do pakowania i przechowywania są sterylizowane, a kompot przechodzi proces pasteryzacji, walcowany na gorąco i wysyłany pod futro, aż całkowicie ostygnie. Jest to sprawdzona i niezawodna metoda, przy pełnym przestrzeganiu całej technologii gotowania kompot można przechowywać w warunkach pokojowych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Irga - 45   kcal/100g

Podobne przepisy