skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie takiego napoju jest bardzo proste:
1. Najpierw posortuj wiśnie i umyj. Kości można usunąć lub pozostawić. Wolę zostawić - z nimi gotowy napój ma ciekawą nutę.
2. Przenieś owoce do trzylitrowego słoika, posypując cukrem. Ważne jest, aby nie napełniać słoika do góry, aby napój mógł swobodnie fermentować.
3. Wlej wodę do słoika.
4. Teraz zetrzyj wiśnie. Wygodnie będzie to zrobić za pomocą wałka do ciasta.
5. Zainstaluj uszczelkę wodną na puszce. Aby to zrobić, możesz użyć zwykłej gumowej rękawicy, wykonując nakłucie w jednym z palców.
6. Trzymaj słoik z przyszłym nalewką w temperaturze pokojowej, aż proces fermentacji się zatrzyma. Łatwo to zrozumiesz po zaimprowizowanym uszczelnieniu wodnym: rękawica jest opalona, więc napój jest gotowy. Zwykle proces trwa 1,5-2 miesiące w zależności od temperatury w pomieszczeniu.
7. Przecedzić Likier przez gazę złożoną w kilku warstwach.
8. Odstaw napój na 2 dni, po czym ponownie go odcedź.
9. Wlać gotowy Likier do pięknych butelek i schłodzić. Najlepiej pić go po 2-3 miesiącach - dzięki temu będzie szczególnie smaczny.
Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g