wino ze sfermentowanego dżemu

pyszne domowe wino ze sfermentowanego dżemu! Prawdopodobnie wiele gospodyń domowych, które zwijają wiele słoików dżemu w sezonie letnim na zimę, słoik-dwa dżemy z jakiegoś niezrozumiałego powodu zaczynają się psuć i fermentować. Być może przyczyna leży w wadliwych pojemnikach lub pokrywkach, ale nie o to chodzi. I nie musisz się spieszyć, aby pozbyć się sfermentowanego dżemu. W końcu rozpoczęty proces fermentacji już mówi, w jakim celu można go zastosować. Wspaniałe naturalne wino domowe, które nie jest gorsze pod względem smaku i, oczywiście, jakości, produktu sklepowego, można uzyskać z odwrotnego produktu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 32 g
124 kcal
IG: 0 / 9 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 121 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić domowe wino, oprócz słoika sfermentowanego dżemu lub jego części, potrzebujemy trochę cukru, garści rodzynek. Zasadniczo nie można użyć cukru, jeśli włożysz dużo cukru do dżemu, a wino nie jest zbyt słodkie. Ale podczas fermentacji nadal większość słodyczy obecnych w dżemie ulatnia się, a wino nie jest zbyt słodkie. Cukier można dodać pod koniec procesu wytwarzania wina, po pobraniu próbki napoju.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż dżem do dużego słoika, możesz go zostawić w tym słoiku, ale w takiej objętości, aby proporcja została zachowana: jedna część dżemu, dwie części wody, ale objętość całej zawartości powinna wynosić około dwóch trzecich wysokości słoika, ponieważ podczas fermentacji piana wzrośnie, a ciecz może zabraknąć pojemnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj garść rodzynek do słoika z dżemem i wodą. W żadnym wypadku nie trzeba go spłukiwać, ponieważ bakterie winne znajdują się dokładnie na powierzchni rodzynek i można je łatwo zmyć. Rodzynki nie muszą też kupować najdroższych i najpiękniejszych, dużych i błyszczących, najprawdopodobniej są myte i przetwarzane przez coś i nie dadzą pożądanego rezultatu. Przykryj słoik pokrywką i umieść go w ciepłym, ciemnym miejscu na kilka tygodni. Na powierzchni pojawi się gruba pianka objętościowa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Więc wszystko jest dobrze zrobione. Zakładamy gumową rękawicę na puszkę, mocujemy ją na szyjce puszki gumką, aby nie została zerwana przez ciśnienie. W jednym palcu wykonujemy otwór na wylot gazu. Ponownie umieść słoik w ciemnym i ciepłym miejscu na kilka tygodni. Następnie przefiltrowujemy wino przez gazę do innego słoika, możesz spróbować, jeśli wydaje się, że stało się niezbyt słodkie, możesz dodać cukier. Ponownie Zakładamy pokrywkę i umieszczamy na miesiąc w ciemnym i chłodnym miejscu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po miesiącu na dnie słoika powinien pojawić się osad, przefiltruj wino przez trzy warstwy gazy. Wino można już butelkować, zakorkować i ponownie umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu na trzy miesiące. Po tym okresie możesz podać gotowe wino do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy