skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować rodzynki na bimber, potrzebujesz wysokiej jakości domowego bimbru, bez zapachu fuzlowego, dobrze przefiltrowanego, podwójnego lub lepiej potrójnego destylacji. Idealnie, jeśli jest spokrewniony, to znaczy ugotowany w ten sam sposób na rodzynkach. Plus będzie potrzebny: rodzynki bez pestek, mielona ostra papryka, skórka pomarańczowa, laska cynamonu, pachnący pączek goździków i wanilia.
Krok 2:
Tak więc rodzynki odmiany "Kish-Mish" powinny być sortowane z gruzu i gałązek i dokładnie spłukiwane pod bieżącą wodą. Wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 3:
Dodaj rodzynki do butelki bimbru.
Krok 4:
Usuń skórkę z pomarańczy, uważając, aby nie dotknąć gorzkiej białej części (w przeciwnym razie napój będzie nieprzyjemnie gorzki). Pieprz nalewkę do smaku, ale najważniejsze jest, aby nie przesadzić z pieprzem.
Krok 5:
Dodaj goździki i laskę cynamonu. Odłam dosłownie trzy centymetry z wanilii i dodaj nasiona do butelki. Przechowywać nalewkę w ciemnym miejscu przez tydzień, okresowo mieszając zawartość wstrząsem. Następnie przefiltruj w dowolny dogodny sposób.
zawsze filtruję nalewki przez lejek, którego szyjka jest wypełniona bawełną. I co najmniej dwa lub trzy razy. Tak, jest powolny, ale wynik jest zawsze imponujący. Nalewka będzie tak czysta i przejrzysta, jak to możliwe.
zamiast lejka możesz zrobić filtr z odciętej szyjki butelki-to najbardziej budżetowy sposób.
napój smakuje jak pikantne orientalne Likiery. Dlatego to kobiety będą mogły docenić wszystkie uroki rodzynek na domowym bimberu.
uważa się, że jeśli dodasz kilka zmiażdżonych jagód jałowca do rodzynek przed naleganiem, stanie się to jeszcze smaczniejsze, nabierając wyraźnych iglastych nut. Ale to już zupełnie inna historia…
nalewka jest przechowywana w lodówce i pijana schłodzona.
nie jest zbyteczne przypominanie, że nadmierne picie ma negatywny wpływ na twoje zdrowie i zdrowie innych.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Strąk wanilii - 287 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g
- Bimber - 295 kcal/100g