Nalewka z dżemu

aromatyczny słodki i mocny napój z dżemu jest prosty! Nalewkę mocną o cierpkim smaku i bogatym aromacie można przygotować w domu nie tylko ze świeżych jagód i owoców, ale ze starego dżemu. Nierzadko zdarza się, że pozostaje dżem z ostatniego sezonu. Nie chcę już jeść, ale szkoda go wyrzucić. Świetnym sposobem na rozpoczęcie tego przedmiotu jest przygotowanie domowej nalewki. Okazuje się, że jest to silny naturalny produkt alkoholowy. Czasami możesz postawić na świątecznym stole i traktować swoich przyjaciół, którzy lubią takie napoje.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 18-24 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 24 g
247 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 31 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Możesz przygotować nalewki w dowolnej ilości, w zależności od ilości pozostałego dżemu. Najważniejsze jest zachowanie proporcji: jeden do dwóch, jedna część dżemu i dwie-wódka. Dżem można wykorzystać do tego celu absolutnie każdy. Możesz nawet wziąć kilka różnych, no cóż, naturalnie, aby pasowały do smaku. Jeśli twój dżem jest płynny, niezbyt słodki, możesz dodać cukier do nalewki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli dżem jest tak kandyzowany, to cukier zdecydowanie nie jest do niego potrzebny. Nalewka okaże się bardzo słodka. W przeciwieństwie do wina, gdy nalewka stoi na wódce, słodycz z niej nie ulatnia się.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż część dżemu w większym słoiku i napełnij go wódką zgodnie z proporcjami. Zamknij słoik pokrywką i umieść ciemne, chłodne miejsce. Możesz zapomnieć o nalewce przez cały miesiąc, w przeciwieństwie do procesu robienia domowego wina.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po miesiącu wyjmujemy słoik z nalewką, filtrujemy go przez gazę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Robimy waciki z bawełny. Przepuszczamy nalewkę przez lejek, do którego należy włożyć bawełniany wacik, aby cały osad z dżemu pozostał na waty i nie przeszedł do butelki. Nalewka powinna być przezroczysta, bez osadu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystkie napoje są gotowe do spożycia. Nalewka na dżem wiśniowy jest szczególnie aromatyczna o przyjemnym cierpkim smaku. Jeśli chcesz, aby ten napój alkoholowy nie okazał się zwykłym jagodowym smakiem lub dżemem używanym do przygotowania nalewki jest świeży i niezbyt aromatyczny, możesz dodać cynamon i starty imbir do liczby składników, smak nalewki będzie lśnił nowymi interesującymi nutami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: