sok z aronii

bogaty w smak i witaminy sok z aronii jest po prostu wspaniały! Wynik Sok z aronii sam w sobie jest całkiem smaczny, ale lubię też mieszać go z sokiem jabłkowym – okazuje się po prostu niesamowitym napojem.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 16 g
63 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

przepis na sok z aronii jest prosty.
jagody jarzębiny są sortowane, usuwając gałązki i zanieczyszczenia. Następnie dokładnie spłucz zimną wodą, wrzuć do durszlaka lub sita.
gotowe jagody należy przetworzyć na puree. Używam do tego robota kuchennego w trybie mielenia. Możesz po prostu ugniatać drewnianym popychaczem.
zgniecione jagody wkładamy do woreczka z tkaniny i wyciskamy z nich sok.
resztki jagód zalewamy wodą w ilości szklanki wody na kilogram jagód i pozostawiamy na godzinę.
powtarzamy procedurę wirowania i dodajemy do wcześniej uzyskanego soku.
tę procedurę należy powtórzyć kilka razy, aż jarzębina całkowicie odda cały możliwy sok.
powstały sok należy przecedzić i wlać do czystych, suchych pojemników (puszki, butelki). W razie potrzeby możesz dodać cukier w ilości dwóch szklanek cukru na litr soku z aronii.
pojemniki z sokiem są sterylizowane i zamykane pokrywkami.
gotowy sok z aronii należy przechowywać z dala od światła słonecznego w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Aronia - 52   kcal/100g

Podobne przepisy