skład / składniki
metoda gotowania
przepis na sok z aronii jest prosty.
jagody jarzębiny są sortowane, usuwając gałązki i zanieczyszczenia. Następnie dokładnie spłucz zimną wodą, wrzuć do durszlaka lub sita.
gotowe jagody należy przetworzyć na puree. Używam do tego robota kuchennego w trybie mielenia. Możesz po prostu ugniatać drewnianym popychaczem.
zgniecione jagody wkładamy do woreczka z tkaniny i wyciskamy z nich sok.
resztki jagód zalewamy wodą w ilości szklanki wody na kilogram jagód i pozostawiamy na godzinę.
powtarzamy procedurę wirowania i dodajemy do wcześniej uzyskanego soku.
tę procedurę należy powtórzyć kilka razy, aż jarzębina całkowicie odda cały możliwy sok.
powstały sok należy przecedzić i wlać do czystych, suchych pojemników (puszki, butelki). W razie potrzeby możesz dodać cukier w ilości dwóch szklanek cukru na litr soku z aronii.
pojemniki z sokiem są sterylizowane i zamykane pokrywkami.
gotowy sok z aronii należy przechowywać z dala od światła słonecznego w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Aronia - 52 kcal/100g