skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wino wymaga kilku składników: słoika starego dżemu, rodzynek, wody, trzylitrowego słoika, jednorazowej gumowej rękawicy. Na przykład z czarnej porzeczki uzyskuje się czerwone wino o cierpkim smaku i przyjemnym aromacie porzeczki, z rokitnika i agrestu – białe. Słodycz wina można regulować, dodając cukier, jeśli dżem nie wydaje się słodki, lub zwiększając ilość wody, jeśli dżem wydaje się zbyt słodki.
Krok 2:
Rodzynek w żadnym wypadku nie należy myć, ponieważ zakwas tego wina odbywa się bez dodatku drożdży, a fermentacja odbywa się dzięki bakteriom grzybowym znajdującym się na rodzynkach. Wybór rodzynek odgrywa również ważną rolę w uzyskaniu udanego napoju. Nie możesz kupić rodzynek pakowanych w torebki, najprawdopodobniej już tam zostały przetworzone, lepiej zabrać je z tac na rynku na wagę. W dużym czystym szklanym słoju rozprowadzamy Stary dżem.
Krok 3:
W takiej ilości, że zajmuje jedną trzecią pojemności. Koniecznie wlej przegotowaną zimną wodę, aby woda z dżemem zajmowała dwie trzecie słoika. Wrzuć garść rodzynek do słoika i wymieszaj drewnianą łyżką. Zawartość nie może zajmować więcej miejsca w pojemniku, ponieważ wino potrzebuje miejsca do fermentacji. Przykryj słoik plastikową pokrywką i pozostaw w ciemnym i ciepłym miejscu na 3 dni.
Krok 4:
Po trzech dniach wyjmujemy słoik, powinny pojawić się pierwsze oznaki fermentacji, piana na powierzchni cieczy i kwaśny zapach. Zdejmij pokrywkę, wymieszaj zawartość, umieść ponownie w ciemnym i ciepłym miejscu. Procedurę powtarzamy jeszcze kilka razy.
Krok 5:
Następnie przefiltruj zawartość do innego słoika przez gazę w jednej warstwie. W ten sposób usuwa się dżem z ciasta. Zakładamy już gumową rękawicę na słoik, w jednym z palców rękawicy robimy małą dziurkę igłą, aby Gaz wydostał się z fermentacji wina. Po kilku dniach rękawica powinna się napompować. Oznacza to, że proces fermentacji przebiega dobrze. Wino zostawiamy w spokoju na dwa miesiące, również w ciepłym, ciemnym miejscu.
Krok 6:
Po kilku miesiącach sprawdzamy wino, jeśli rękawica jest zdmuchnięta, oznacza to, że fermentacja się skończyła, wino jest Dojrzałe. Filtrujemy go przez gazę złożoną w trzech warstwach, aby osad nie przeszedł, w przeciwnym razie może pogorszyć smak i sprawić, że napój będzie gorzki.
Krok 7:
Jeśli wino wydaje się kwaśne, możesz dodać cukier. Butelkujemy go, zatykamy i wkładamy do lodówki na kilka miesięcy. Po określonym czasie możesz podać wino do stołu. Im dłużej wino stoi, tym mocniejszy jest napój, a smak jest bogatszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g