skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na nalewkę. Maliny do przygotowania napoju mogą być używane zarówno świeże, jak i mrożone, nie będzie gorszej jakości i smaku gotowej nalewki. Najważniejsze jest to, że jagody powinny być dobrze dojrzałe i czyste, więc świeże jagody należy umyć durszlakiem, ale należy to zrobić ostrożnie, aby nie stracić cennego soku z malin.
Krok 2:
Pojemnik do przygotowania nalewki (lepiej użyć szklanego) należy umyć i wysterylizować, aby różne bakterie nie dostały się do napoju. Jagody malin wkładamy do szklanego słoika i napełniamy wódką, aby całkowicie zakryła zawartość słoika. Wódkę należy kupić dobrej jakości od sprawdzonego producenta.
Krok 3:
Zamykamy słoik nylonową pokrywką i usuwamy go na półtora miesiąca w ciemnym, chłodnym miejscu.
Krok 4:
Po określonym czasie wlej wódkę nalewaną na jagody do innego pojemnika.
Krok 5:
Maliny pozostałe w słoiku posyp cukrem.
Krok 6:
Ponownie wyjmujemy oba pojemniki na półtora miesiąca w lodówce. W tym czasie słoik z malinami i cukrem należy wstrząsać raz w tygodniu, aby cukier lepiej się rozpuścił.
Krok 7:
Po wyznaczonym czasie w słoiku malin powstaje syrop. Wlej przegotowaną czystą wodę do słoika, wymieszaj, przefiltruj płyn przez gazę i wlej go do pojemnika z wódką z jagodami.
Krok 8:
Wymieszaj obie mieszanki i ponownie przefiltruj przez gazę złożoną w kilku warstwach, włóż napój do lodówki w celu schłodzenia i dalszego przechowywania. Nalewka jest gotowa do użycia.
nalewka różni się od nalewki tym, że jest mocniejszym napojem, wódka jest podawana na jagodach malinowych, więc moc nalewek wynosi około 40 stopni, a wszystkie przydatne substancje i witaminy, smak i aromat malin przechodzą do samego napoju. Dlatego nalewka jest stosowana jako lek, naturalnie w umiarkowanych dawkach. Nalewka malinowa jest stosowana jako lek na przeziębienia, anemię, choroby nerek, ponieważ maliny są bogate w witaminy, takie jak A, B, C, zawierają żelazo, potas, magnez, kwas salicylowy i inne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g