Nalewka malinowa na wódce w domu

mocny, aromatyczny i słodki domowy napój alkoholowy! Aby gotowy napój nie zawiódł, musisz użyć wysokiej jakości surowców do jego przygotowania, dotyczy to przede wszystkim wódki, zwłaszcza jeśli nalewka ma być stosowana jako lek.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 26 sierpnia-1 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 19 g
133 kcal
IG: 42 / 0 / 58

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 90 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na nalewkę. Maliny do przygotowania napoju mogą być używane zarówno świeże, jak i mrożone, nie będzie gorszej jakości i smaku gotowej nalewki. Najważniejsze jest to, że jagody powinny być dobrze dojrzałe i czyste, więc świeże jagody należy umyć durszlakiem, ale należy to zrobić ostrożnie, aby nie stracić cennego soku z malin.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pojemnik do przygotowania nalewki (lepiej użyć szklanego) należy umyć i wysterylizować, aby różne bakterie nie dostały się do napoju. Jagody malin wkładamy do szklanego słoika i napełniamy wódką, aby całkowicie zakryła zawartość słoika. Wódkę należy kupić dobrej jakości od sprawdzonego producenta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zamykamy słoik nylonową pokrywką i usuwamy go na półtora miesiąca w ciemnym, chłodnym miejscu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po określonym czasie wlej wódkę nalewaną na jagody do innego pojemnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Maliny pozostałe w słoiku posyp cukrem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie wyjmujemy oba pojemniki na półtora miesiąca w lodówce. W tym czasie słoik z malinami i cukrem należy wstrząsać raz w tygodniu, aby cukier lepiej się rozpuścił.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po wyznaczonym czasie w słoiku malin powstaje syrop. Wlej przegotowaną czystą wodę do słoika, wymieszaj, przefiltruj płyn przez gazę i wlej go do pojemnika z wódką z jagodami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj obie mieszanki i ponownie przefiltruj przez gazę złożoną w kilku warstwach, włóż napój do lodówki w celu schłodzenia i dalszego przechowywania. Nalewka jest gotowa do użycia.

nalewka różni się od nalewki tym, że jest mocniejszym napojem, wódka jest podawana na jagodach malinowych, więc moc nalewek wynosi około 40 stopni, a wszystkie przydatne substancje i witaminy, smak i aromat malin przechodzą do samego napoju. Dlatego nalewka jest stosowana jako lek, naturalnie w umiarkowanych dawkach. Nalewka malinowa jest stosowana jako lek na przeziębienia, anemię, choroby nerek, ponieważ maliny są bogate w witaminy, takie jak A, B, C, zawierają żelazo, potas, magnez, kwas salicylowy i inne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy