skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić nalewkę na bimber z cytryną? Przygotuj jedzenie. na liście. Umyj jedną dużą cytrynę i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń skórkę z cytryny. Staraj się nie dotykać białej części znajdującej się pod skórką, ponieważ zdarza się, że jest bardzo gorzki i może łatwo zepsuć cały napój.
Krok 2:
Drobno posiekaj skórkę nożem. Jest to konieczne, aby cytrusy jak najlepiej ujawniły wszystkie swoje smaki w przyszłym napoju.
Krok 3:
Następnie wyciśnij sok z cytryny. Czuję się komfortowo, robiąc to w ten sposób: kroję kwaśny owoc dokładnie na pół. I palcami przechodzę przez każdy plasterek wewnątrz połówek, wyciskając sok. W ten sposób uzyskuje się dwie całkiem przyzwoicie wyciśnięte Skórki. Ale z pewnością szybciej będzie korzystać z wyciskarki do cytrusów.
Krok 4:
Teraz przepuść sok przez sitko, aby pozbyć się niepotrzebnego miąższu i pestek. Nawiasem mówiąc, mogą też być gorzkie, podobnie jak biała część pod skórką.
Krok 5:
W pojemniku, w którym będziesz nalegać na napój, dodaj skórkę i wlej sok z cytryny. Wlej tam cukier.
Krok 6:
Wlej odpowiednią ilość bimbru do soku z cytryny ze skórką i cukrem. Wymieszać. Zaparz napój przez dwa dni. Następnie odcedź nalewkę przez filtr z gazy i przechowuj w lodówce.
usuń skórkę z cytryny za pomocą obieraczki do warzyw lub specjalnego narzędzia do przygotowania Skórki. Nie miałem specjalnego narzędzia, a Obieraczka nie poradziła sobie z zadaniem.
ale dobrze pracował ze zwykłym ostrym nożem. Najważniejsze jest, aby upewnić się, że skórka jest żółta, bez Wysp białej gorzkiej części cytryny.
jeśli chcesz słodszej, damskiej nalewki, zwiększ ilość cukru o 1 łyżeczkę.
ale, jak dla mnie, to z taką ilością cukru, która jest wskazana w przepisie, nalewka nabiera niezrównanych orzeźwiających właściwości i staje się jak najbardziej podobna do włoskiego Limoncello.
radzę podawać taką nalewkę cytrynową schłodzoną plasterkiem cytryny.
tym razem próbowaliśmy dodać trochę soli. Tak jak zwykle piją tequilę.
wlej szczyptę soli na rękę, dodaj sól, a następnie natychmiast wypij zimną nalewkę, a następnie ugryź ją cytryną.
kwaśne, gorzkie, słone i słodkie nuty mieszają się ze sobą i następuje prawdziwa eksplozja doznań smakowych!
krótko mówiąc, ludzie... to tylko bomba! Wieczór minął niepostrzeżenie. Czego Ci życzę.
ale pamiętaj, że nadmierne picie ma negatywny wpływ na twoje zdrowie i zdrowie innych.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bimber - 295 kcal/100g