skład / składniki
gotowanie krok po kroku
z pewnością każdy z nas w swoim życiu próbował jabłek pieczonych w piekarniku. Ten przepis kulinarny jest mi znany od dzieciństwa. Próbowałem dodać twarożek do jabłek, okazało się bardzo smaczne i zdrowe, szczególnie dla dzieci od półtora roku. Pieczone jabłka z twarogiem to weekendowy posiłek! Najpierw przetarłem twaróg przez sito, dodałem do niego szczyptę cynamonu. Ubite żółtko z cukrem granulowanym i wanilią. Połączyłem wszystkie składniki nadzienia, dobrze je mieszając. Następnie odciąłem "pokrywki" z jabłek i łyżką wyjąłem z nich rdzenie. Okazało się, że "kubki jabłkowe", które lekko nakłułem widelcem, aby nie pękały od wysokiej temperatury. W następnym etapie nadziewałem jabłka mieszanką twarogową, przykryłem je "pokrywkami" i włożyłem do naczynia do pieczenia, uprzednio pokrytego naoliwionym papierem do pieczenia. Jabłka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Następnie usunąłem "pokrywki" z jabłek i pieczyłem przez kolejne 10 minut, aż twaróg się zrumieni. Jeśli lubisz chrupiące jabłka, Czas pieczenia powinien zostać skrócony. Pieczone jabłka z twarogiem to pyszny niskokaloryczny deser!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g