bakłażany z grzybami i cukinią
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój bakłażana na dwie połówki wzdłuż, usuń miąższ.
pocieramy łódki z bakłażana solą i odstawiamy na 15-20 minut.
miąższ następnie kroimy, to samo z cukinią, z grzybami. Pokrój marchewki w paski, a cebulę w kostkę.
smażyć w rastrze.cebulę, dodaj do niej bakłażany z cukinią, marchewkę. Smażyć wszystko do połowy ugotowane na dużym ogniu.
na koniec dodaj grzyby, włoskie zioła, sos sojowy, paprykę, chili. Trzymaj na kuchence przez kolejne 2-3 minuty.
myjemy bakłażany z soli, a następnie zaczynamy je warzywami.
wkładamy je do piekarnika na pół godziny w temperaturze 180 stopni.
podawaj nadziewane bakłażany na gorąco, posypane ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g