bakłażany z grzybami i cukinią

niesamowicie pyszna przekąska zachwyci Twoich gości! Obfite, smaczne, dietetyczne danie. Nadziewane bakłażany z grzybami przypadną do gustu miłośnikom lekkich potraw. Dietetycy uważają bakłażany za prawie najlepsze jedzenie dla tych, którzy chcą schudnąć. 100 gramów tego zdrowego warzywa zawiera tylko 28 kcal. Ponadto bakłażany są bogate w błonnik, który jest w stanie usunąć nagromadzone toksyny z organizmu. Dlatego dla tych, którzy cenią zdrowe i zdrowe jedzenie, proponujemy ten kulinarny przepis na nadziewane bakłażany.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 70 % 7 g
48 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

pokrój bakłażana na dwie połówki wzdłuż, usuń miąższ.

pocieramy łódki z bakłażana solą i odstawiamy na 15-20 minut.

miąższ następnie kroimy, to samo z cukinią, z grzybami. Pokrój marchewki w paski, a cebulę w kostkę.

smażyć w rastrze.cebulę, dodaj do niej bakłażany z cukinią, marchewkę. Smażyć wszystko do połowy ugotowane na dużym ogniu.

na koniec dodaj grzyby, włoskie zioła, sos sojowy, paprykę, chili. Trzymaj na kuchence przez kolejne 2-3 minuty.

myjemy bakłażany z soli, a następnie zaczynamy je warzywami.

wkładamy je do piekarnika na pół godziny w temperaturze 180 stopni.

podawaj nadziewane bakłażany na gorąco, posypane ziołami. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy