karp pieczony z pigwą

Jeśli w rodzinie są rybacy, masz szczęście, ponieważ...
EudokiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 12 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 11 % 2 g
90 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

ryby, które uwielbiałem, gotowałem w różnych wersjach: smażyłem , gotowałem, robiłem placki rybne i faszerowałem. A ryby karpiowe pieczone w piekarniku w całości-nigdy. Jakie to było odkrycie smaku w moich przepisach kulinarnych przywiezionych z Australii! A poza tym minimum zamieszania. Tak to robię. Obraną i umytą małą rybkę (na jedną porcję) kroję poprzecznie , pocieram solą, posypuję kolendrą i każdą możliwą papryką . Paprykę i kolendrę biorę w groszku i miażdżę je nożem tuż przed użyciem-aromat jest silniejszy. Drobno łamię 2-3 liście laurowe i układam ryby. Wyciskam czosnek przez czosnek i pocieram rybę. Pigwa japońska na grubej tarce, a także na rybach. Pigwę można zastąpić cytryną, ale jest o wiele bardziej aromatyczna i nie tak kwaśna. Cóż, mamy rybę w marynacie. Najważniejsze jest to, że wszystkie składniki spadają zarówno z góry ryby, jak i wewnątrz niej oraz w szczelinach. Zostawiam rybę do marynowania na kilka godzin, a im dłużej stoi, tym bardziej będzie aromatyczny. A potem po prostu rozprowadzam go na brytfannie i w piekarniku. Jeśli ryba jest tłusta, blacha do pieczenia nie musi być smarowana olejem. Nie przykrywam żadnej folii-uwielbiam złotą skórkę. Czas gotowania zależy od wielkości ryby. Pieczone ryby układam na talerzu i dekoruję plasterkami cytryny i ziołami. Serwuję ten pyszny posiłek na gorąco. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Karp smażony - 196   kcal/100g
  • Karp gotowany - 102   kcal/100g
  • Karp świeży - 112   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Oregano - 25   kcal/100g

Podobne przepisy