skład / składniki
metoda gotowania
ryby, które uwielbiałem, gotowałem w różnych wersjach: smażyłem , gotowałem, robiłem placki rybne i faszerowałem. A ryby karpiowe pieczone w piekarniku w całości-nigdy. Jakie to było odkrycie smaku w moich przepisach kulinarnych przywiezionych z Australii! A poza tym minimum zamieszania. Tak to robię. Obraną i umytą małą rybkę (na jedną porcję) kroję poprzecznie , pocieram solą, posypuję kolendrą i każdą możliwą papryką . Paprykę i kolendrę biorę w groszku i miażdżę je nożem tuż przed użyciem-aromat jest silniejszy. Drobno łamię 2-3 liście laurowe i układam ryby. Wyciskam czosnek przez czosnek i pocieram rybę. Pigwa japońska na grubej tarce, a także na rybach. Pigwę można zastąpić cytryną, ale jest o wiele bardziej aromatyczna i nie tak kwaśna. Cóż, mamy rybę w marynacie. Najważniejsze jest to, że wszystkie składniki spadają zarówno z góry ryby, jak i wewnątrz niej oraz w szczelinach. Zostawiam rybę do marynowania na kilka godzin, a im dłużej stoi, tym bardziej będzie aromatyczny. A potem po prostu rozprowadzam go na brytfannie i w piekarniku. Jeśli ryba jest tłusta, blacha do pieczenia nie musi być smarowana olejem. Nie przykrywam żadnej folii-uwielbiam złotą skórkę. Czas gotowania zależy od wielkości ryby. Pieczone ryby układam na talerzu i dekoruję plasterkami cytryny i ziołami. Serwuję ten pyszny posiłek na gorąco. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Karp smażony - 196 kcal/100g
- Karp gotowany - 102 kcal/100g
- Karp świeży - 112 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Oregano - 25 kcal/100g