skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty na forshmak: pokrój śledzie na filety, ugotuj mięso i ziemniaki i ostudź. Będziesz także potrzebować: surowe jajko z kurczaka, śmietana i sól. Składniki wskazują wagę już przygotowanych produktów.
Krok 2:
Pokrój mięso na małe kawałki.
Krok 3:
Pokrój również filety śledziowe.
Krok 4:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Krok 5:
Włóż mięso, filety i ziemniaki do miski blendera. Dodaj śmietanę i jajko.
Krok 6:
Uderz blenderem do stanu sufletu, spróbuj soli, popraw smak. Wymieszać.
Krok 7:
Rozłóż powstałą masę w naczyniach do pieczenia. Użyłem trzech foremek o wymiarach 11 * 7 cm.
Krok 8:
Piecz przez 15 minut w 190 stopniach, następnie posmaruj masłem i piecz przez kolejne 19 minut.
Krok 9:
Schłodzić gotowy forshmak, wyjąć z foremek i pokroić na małe plasterki. Podawaj na ciepło z kawałkiem masła.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal / 100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal / 100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól jodowana - 0 kcal/100g