forszmak ze śledziem i wołowiną

szybko zjedzony i pięknie nazwany-to forshmak! Pewnego dnia w restauracji znajomy zamówił forshmak. Na początku podobała mi się nazwa, ale po spróbowaniu tego niezwykłego dla nas posiłku i samej przekąski nie pozostawiła mnie obojętnym. Znalezienie przepisu kulinarnego nie było trudne i chętnie się nim z Tobą podzielę.
Tanuska-psAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 14 g
tłuszcze 39 % 11 g
węglowodany 11 % 3 g
163 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty na forshmak: pokrój śledzie na filety, ugotuj mięso i ziemniaki i ostudź. Będziesz także potrzebować: surowe jajko z kurczaka, śmietana i sól. Składniki wskazują wagę już przygotowanych produktów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój również filety śledziowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż mięso, filety i ziemniaki do miski blendera. Dodaj śmietanę i jajko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uderz blenderem do stanu sufletu, spróbuj soli, popraw smak. Wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż powstałą masę w naczyniach do pieczenia. Użyłem trzech foremek o wymiarach 11 * 7 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz przez 15 minut w 190 stopniach, następnie posmaruj masłem i piecz przez kolejne 19 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzić gotowy forshmak, wyjąć z foremek i pokroić na małe plasterki. Podawaj na ciepło z kawałkiem masła.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal / 100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal / 100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól jodowana - 0   kcal/100g

Podobne przepisy