bułki z języka
skład / składniki
14
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw ugotuj język, aż będzie gotowy. Aby to zrobić, dodaj całą główkę cebuli, marchewkę, czosnek 2 ząbki, ziarna pieprzu 5 sztuk do wody z językiem. Zanurz język w zimnej wodzie i obierz. Następnie włóż język do już odcedzonego bulionu, Posol, dodaj 2 liście laurowe. Gotuj do miękkości.
następnie musisz usmażyć grzyby z cebulą w oleju roślinnym. Posolić i doprawić chmiel-suneli.
następnie posiekaj orzechy włoskie z czosnkiem w blenderze.
nadzienie: wymieszaj orzechy z grzybami i dopraw kwaśną śmietaną.
pokrój język na cienkie plasterki lekko ukośnie. Wewnątrz włóż nadzienie gałązką koperku i przekręć w bułki.
połóż bułki z języka na półmisku szwem w dół. Udekoruj do smaku i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Język cielęcy - 160 kcal/100g
- Język wołowy - 146 kcal/100g
- Język wieprzowy - 300 kcal/100g
- Kiełbasa językowa - 215 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g