skład / składniki
metoda gotowania
kuchnia portugalska jest bogata w obfitość czosnku i pomidor. Ponieważ Portugalia była kiedyś biednym krajem, jedli tam wszystko, co jadalne i bardzo cenili produkty. Bardzo podoba mi się przepis na bakłażana, prosty i pyszny!
pokrój małe bakłażany w plastry o grubości 1 cm, zalej wrzącą wodą i połóż na sicie. Po szklanej wodzie pozostawiamy pod prasą na 20 minut.
posiekaj cebulę, podsmaż ją na oleju, dodaj pokrojone pomidory pokrojone na połówki, posiekany czosnek, liść laurowy, tymianek, sól, pieprz, cukier i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje (około 30 minut). Następnie przetrzyj przez sito.
bakłażany suszymy na ręcznikach papierowych, zwijamy w mące i smażymy na smalcu.
wlej część sosu na dno garnka, rozłóż plastry sera, plastry bakłażana, ponownie ser i bakłażan, aż garnek będzie pełny. Wlać pozostały sos i posypać mieszanką startego sera, mielonych krakersów, nie zapomnij spryskać olejem i upiec w piekarniku.
podawaj w garnku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g