ziemniaki z warzywami doniczkowymi

wegetarianie będą zachwyceni takim jedzeniem!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 73 % 11 g
67 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
ziemniaki z warzywami w garnku są popularnym daniem na Kaukazie, w dawnych czasach zwyczajowo gotowano je na ogniu, teraz piekarnik zastąpił ogień.
więc zaczynamy gotować. Moje mięso, odcedź wodę z mięsa, pokrój na średnie kawałki, sól, pieprz, smaż na gorącym oleju ze wszystkich stron przez 5 minut, przenieś do ceramicznego garnka. Obieram cebulę i ziemniaki. Siekam cebulę, a ziemniaki siekam na grubo. Bakłażan kroję w kostkę, pomidory w ćwiartki, paprykę w paski, fasolkę szparagową w 2,5 centymetrowych kostkach. Chili tylko moje. Przygotowane warzywa układam w garnkach z mięsem i ziemniakami, solą. Dodaję wodę (woda powinna całkowicie zakryć zawartość ceramicznego garnka) i zamykam garnek pokrywką (jeśli nie ma natywnej pokrywki z garnka, możesz zrobić pokrywkę ze zwykłego ciasta na pierogi). Garnki wkładam do piekarnika nagrzanego do 18-200 stopni i tuszę przez półtorej godziny. Już w gotowym naczyniu dodaję posiekaną natkę pietruszki i czosnek i ponownie mieszam.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy