ziemniaki z warzywami w doniczce
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
ziemniaki z warzywami w garnku są popularnym daniem na Kaukazie, w dawnych czasach zwyczajowo gotowano je na ogniu, teraz piekarnik zastąpił ogień.
więc zaczynamy gotować. Moje mięso, odcedź wodę z mięsa, pokrój na średnie kawałki, sól, pieprz, smaż na gorącym oleju ze wszystkich stron przez 5 minut, przenieś do ceramicznego garnka. Obieram cebulę i ziemniaki. Siekam cebulę, a ziemniaki siekam na grubo. Bakłażan kroję w kostkę, pomidory w ćwiartki, paprykę w paski, fasolkę szparagową w 2,5 centymetrowych kostkach. Chili tylko moje. Przygotowane warzywa układam w garnkach z mięsem i ziemniakami, solą. Dodaję wodę (woda powinna całkowicie zakryć zawartość ceramicznego garnka) i zamykam garnek pokrywką (jeśli nie ma natywnej pokrywki z garnka, możesz zrobić pokrywkę ze zwykłego ciasta na pierogi). Garnki wkładam do piekarnika nagrzanego do 18-200 stopni i tuszę przez półtorej godziny. Już w gotowym naczyniu dodaję posiekaną natkę pietruszki i czosnek i ponownie mieszam.
więc zaczynamy gotować. Moje mięso, odcedź wodę z mięsa, pokrój na średnie kawałki, sól, pieprz, smaż na gorącym oleju ze wszystkich stron przez 5 minut, przenieś do ceramicznego garnka. Obieram cebulę i ziemniaki. Siekam cebulę, a ziemniaki siekam na grubo. Bakłażan kroję w kostkę, pomidory w ćwiartki, paprykę w paski, fasolkę szparagową w 2,5 centymetrowych kostkach. Chili tylko moje. Przygotowane warzywa układam w garnkach z mięsem i ziemniakami, solą. Dodaję wodę (woda powinna całkowicie zakryć zawartość ceramicznego garnka) i zamykam garnek pokrywką (jeśli nie ma natywnej pokrywki z garnka, możesz zrobić pokrywkę ze zwykłego ciasta na pierogi). Garnki wkładam do piekarnika nagrzanego do 18-200 stopni i tuszę przez półtorej godziny. Już w gotowym naczyniu dodaję posiekaną natkę pietruszki i czosnek i ponownie mieszam.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g