kaczka pieczona w całości z owocami

takie świąteczne danie przybyło do nas z Danii, więc jest pyszne! Proponuję udekorować swój świąteczny stół tradycyjnym duńskim jedzeniem-kaczką z nadzieniem śliwkowo-jabłkowym pieczonym w całości. Nie jest to codzienny posiłek, ale bardziej świąteczny posiłek. Proponuję kulinarny przepis na to danie.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 54 % 20 g
węglowodany 22 % 8 g
249 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.

najpierw umyj kaczkę i przetrzyj ją przyprawami. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 200 stopni.
w misce wymieszaj jabłka, suszone śliwki, dodaj trochę cukru i tymianek. To będzie nadzienie dla kaczki. Wypełniamy nim naszego ptaka i aby nadzienie się nie wylało, naprawiamy dziurę w kaczce czymś, na przykład wykałaczkami. Przebij skórę kaczki w kilku miejscach, aby móc ją posolić. Teraz musisz obliczyć czas pieczenia ptaka. Oblicza się go według wzoru 20 minut na każde 0,5 kg kaczki i kolejne plus 20 minut. Aby to zrobić, musisz zważyć ptaka.
więc kaczka jest ważona, nadziewana i gotowa do gotowania. Kładziemy go na foremce do pieczenia i wysyłamy do piekarnika. Czekamy trzy czwarte obliczonego czasu, a teraz musisz sprawdzić gotowość kaczki. Aby to zrobić, musisz go przebić widelcem lub patyczkiem. Gdy wypłynie czysty sok, kaczka jest gotowa.
teraz przygotuj sos. Do tego potrzebujemy 2 łyżek tłuszczu z kaczki, resztę tłuszczu należy spuścić do innego naczynia, może się przydać do przygotowania dekoracji itp. Wymieszaj wszystko i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Sól, pieprz, a sos do kaczki jest gotowy.
teraz można podawać kaczkę i sos. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy