skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw umyj kaczkę i przetrzyj ją przyprawami. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 200 stopni.
w misce wymieszaj jabłka, suszone śliwki, dodaj trochę cukru i tymianek. To będzie nadzienie dla kaczki. Wypełniamy nim naszego ptaka i aby nadzienie się nie wylało, naprawiamy dziurę w kaczce czymś, na przykład wykałaczkami. Przebij skórę kaczki w kilku miejscach, aby móc ją posolić. Teraz musisz obliczyć czas pieczenia ptaka. Oblicza się go według wzoru 20 minut na każde 0,5 kg kaczki i kolejne plus 20 minut. Aby to zrobić, musisz zważyć ptaka.
więc kaczka jest ważona, nadziewana i gotowa do gotowania. Kładziemy go na foremce do pieczenia i wysyłamy do piekarnika. Czekamy trzy czwarte obliczonego czasu, a teraz musisz sprawdzić gotowość kaczki. Aby to zrobić, musisz go przebić widelcem lub patyczkiem. Gdy wypłynie czysty sok, kaczka jest gotowa.
teraz przygotuj sos. Do tego potrzebujemy 2 łyżek tłuszczu z kaczki, resztę tłuszczu należy spuścić do innego naczynia, może się przydać do przygotowania dekoracji itp. Wymieszaj wszystko i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Sól, pieprz, a sos do kaczki jest gotowy.
teraz można podawać kaczkę i sos. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g