bajgle z ciasta drożdżowego Rydze

zapierające dech w piersiach pyszne wypieki są w mocy nawet dla początkujących gospodyń domowych! Po wizycie na Łotwie boję się przytyć)) zakochałem się w lokalnych wypiekach i po powrocie do domu postanowiłem pilnie zrobić coś takiego. Chcę zapoznać się z kulinarnym przepisem na bajgle drożdżowe w Rydze. Mają pyszny smak i są bardzo proste w przygotowaniu! Spróbuj-nie pożałujesz :)
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 67 % 40 g
302 kcal
IG: 2 / 2 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

dokładnie rozetrzyj drożdże mąką na drobne okruchy, dodaj wszystkie inne produkty i dokładnie ugniataj. Wskazane jest, aby zrobić to za pomocą miksera, ale możesz bardzo się postarać i zrobić wszystko rękami:) ugniataj, aż uformuje się bułka z miękkiego ciasta. Zostawiamy go na 3 godziny, aby dobrze pasował! Czasami możesz szturchać go palcami. 
po trzech godzinach ciasto dzielimy na identyczne kawałki (ważne jest, aby upiekły się równomiernie!). Zwijamy się w owal i zwijamy w następujący sposób: pociągamy za końce i owijamy 5-6 razy do siebie. Okazuje się, że rogi są 3 razy dłuższe :) kładziemy je na blasze do pieczenia, dobrze nasmarowanej olejem, przykrywamy i dopasowujemy. w ciepłe miejsce! Kładę w pobliżu pieca, na którym gotuję wodę na wolnym ogniu.
  przed wysłaniem do piekarnika ostrożnie posmaruj rozcieńczonym jajkiem z wodą. Piecz bułeczki drożdżowe przez około 15 minut w 180 stopniach. Gotowe posypujemy obficie cukrem pudrem. Gotowe!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy