skład / składniki
gotowanie krok po kroku
dokładnie rozetrzyj drożdże mąką na drobne okruchy, dodaj wszystkie inne produkty i dokładnie ugniataj. Wskazane jest, aby zrobić to za pomocą miksera, ale możesz bardzo się postarać i zrobić wszystko rękami:) ugniataj, aż uformuje się bułka z miękkiego ciasta. Zostawiamy go na 3 godziny, aby dobrze pasował! Czasami możesz szturchać go palcami.
po trzech godzinach ciasto dzielimy na identyczne kawałki (ważne jest, aby upiekły się równomiernie!). Zwijamy się w owal i zwijamy w następujący sposób: pociągamy za końce i owijamy 5-6 razy do siebie. Okazuje się, że rogi są 3 razy dłuższe :) kładziemy je na blasze do pieczenia, dobrze nasmarowanej olejem, przykrywamy i dopasowujemy. w ciepłe miejsce! Kładę w pobliżu pieca, na którym gotuję wodę na wolnym ogniu.
przed wysłaniem do piekarnika ostrożnie posmaruj rozcieńczonym jajkiem z wodą. Piecz bułeczki drożdżowe przez około 15 minut w 180 stopniach. Gotowe posypujemy obficie cukrem pudrem. Gotowe!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g