galaretka z budyniem kokosowym

Delikatna Rozkosz! Bardzo prosty przepis na pyszny budyń!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 54 % 19 g
węglowodany 31 % 11 g
217 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min
jeśli lubisz puddingi, zdecydowanie powinieneś spróbować tego ciekawego przepisu kulinarnego. Danie nazywa się "kokosową galaretką budyniową", jest to Kuchnia tajska, więc po ugotowaniu dodasz do własnej kuchni odrobinę południowo-wschodniej egzotyki. Wyjaśnię, że nie jest to cały duży budyń, ale małe "puddingi", które należy upiec w małych specjalnych foremkach. Podana proporcja to 4 budynie, które należy ugotować w tym samym czasie.
w łaźni parowej przygotowujemy nasze ciasto budyniowe. Ubij jajka i żółtka z cukrem pudrem trzepaczką, wlej mleko kokosowe, wlej kilka kropli wody różanej. Wszystko, czego potrzebujemy, to rozpuścić cukier puder i uzyskać trwałą jednorodną masę. Następnie przetrzyj go przez sito.
teraz Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bierzemy blachę do pieczenia o wysokich ścianach, wlewamy do niej trochę wody, wkładamy cztery formy, do każdej dodajemy przygotowaną mieszaninę. Zamykamy piekarnik, pozostawiając go do pieczenia. Zajmie to 15 minut. Sprawdź, czy budyń lekko stwardniał w samym środku - wtedy jest gotowy. Wyjmujemy z foremek, pozwalamy ostygnąć, ale podajemy na stole na ciepło. Jednak możesz być zimny-kto lubi. Jedzenie jest po prostu boskie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy