galaretka z budyniem kokosowym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
jeśli lubisz puddingi, zdecydowanie powinieneś spróbować tego ciekawego przepisu kulinarnego. Danie nazywa się "kokosową galaretką budyniową", jest to Kuchnia tajska, więc po ugotowaniu dodasz do własnej kuchni odrobinę południowo-wschodniej egzotyki. Wyjaśnię, że nie jest to cały duży budyń, ale małe "puddingi", które należy upiec w małych specjalnych foremkach. Podana proporcja to 4 budynie, które należy ugotować w tym samym czasie.
w łaźni parowej przygotowujemy nasze ciasto budyniowe. Ubij jajka i żółtka z cukrem pudrem trzepaczką, wlej mleko kokosowe, wlej kilka kropli wody różanej. Wszystko, czego potrzebujemy, to rozpuścić cukier puder i uzyskać trwałą jednorodną masę. Następnie przetrzyj go przez sito.
teraz Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bierzemy blachę do pieczenia o wysokich ścianach, wlewamy do niej trochę wody, wkładamy cztery formy, do każdej dodajemy przygotowaną mieszaninę. Zamykamy piekarnik, pozostawiając go do pieczenia. Zajmie to 15 minut. Sprawdź, czy budyń lekko stwardniał w samym środku - wtedy jest gotowy. Wyjmujemy z foremek, pozwalamy ostygnąć, ale podajemy na stole na ciepło. Jednak możesz być zimny-kto lubi. Jedzenie jest po prostu boskie.
w łaźni parowej przygotowujemy nasze ciasto budyniowe. Ubij jajka i żółtka z cukrem pudrem trzepaczką, wlej mleko kokosowe, wlej kilka kropli wody różanej. Wszystko, czego potrzebujemy, to rozpuścić cukier puder i uzyskać trwałą jednorodną masę. Następnie przetrzyj go przez sito.
teraz Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bierzemy blachę do pieczenia o wysokich ścianach, wlewamy do niej trochę wody, wkładamy cztery formy, do każdej dodajemy przygotowaną mieszaninę. Zamykamy piekarnik, pozostawiając go do pieczenia. Zajmie to 15 minut. Sprawdź, czy budyń lekko stwardniał w samym środku - wtedy jest gotowy. Wyjmujemy z foremek, pozwalamy ostygnąć, ale podajemy na stole na ciepło. Jednak możesz być zimny-kto lubi. Jedzenie jest po prostu boskie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g