Śledź w jogurcie
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek pieczemy jajka w kuchence lub gotujemy je na dużym ogniu. Jajka powinny być twarde. Podczas gotowania jajek obierz cebulę i pokrój ją w cienkie półpierścienie. Pokrój ogórek i jabłko na bardzo małe kawałki. Śledzie obieramy, wyjmujemy kręgosłup i kroimy na kawałki, które wygodnie byłoby od razu włożyć do ust bez cięcia na talerzu.
czyścimy jajka na twardo, a także drobno je kroimy, ale na razie odkładamy na bok. Wszystkie składniki, z wyjątkiem jajek, wkładamy do pięknej miski lub na płaskim naczyniu, czyli w tym samym naczyniu, w którym podasz przekąskę na stole. Wlać jogurt, aby nie było gołych przestrzeni. Najlepiej zrobić to łyżką do sosu. Wtedy na pewno będziesz mieć pewność, że wszystko jest równomiernie pokryte jogurtem. Dopraw solą i pieprzem na wierzchu. I na koniec układamy jajka. Teraz nasz śledź musi zostać wysłany do lodówki na godzinę.
przed podaniem ponownie sól i pieprz i udekoruj gałązkami zieleni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g