prosta Charlotte z truskawkami na oleju roślinnym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
umyj truskawki, pozwól wodzie spłynąć, osusz, usuń ogony. Pokrój na połówki lub ćwiartki.
wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Oddzielnie ubij jajka z cukrem (mikserem). Dodaj szczyptę soli na końcu. Ubijaj, aż masa wzrośnie. Cienkim strumieniem, kontynuując ubijanie, wlej rośliny.olej.
dodaj mąkę do masy jajecznej, mieszając, aby nie było grudek.
wlej połowę ciasta do wysmarowanej masłem formy. Ułóż truskawki na wierzchu. Zachowaj część jagód na wierzch. I wlej drugą część ciasta. Połóż truskawki pokrojone w talerze na cieście.
Rozgrzej piekarnik z wyprzedzeniem do 200C. i piec truskawkową Charlotte przez 30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g