Prosta Charlotte z truskawkami na oleju roślinnym

dzieci pokochają to! Cudowny przepis na niesamowicie pyszną Charlotte!
nice_kitten06Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 28 % 14 g
węglowodany 60 % 30 g
267 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

umyj truskawki, pozwól wodzie spłynąć, osusz, usuń ogony. Pokrój na połówki lub ćwiartki.
wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Oddzielnie ubij jajka z cukrem (mikserem). Dodaj szczyptę soli na końcu. Ubijaj, aż masa wzrośnie. Cienkim strumieniem, kontynuując ubijanie, wlej rośliny.olej.
dodaj mąkę do masy jajecznej, mieszając, aby nie było grudek.
wlej połowę ciasta do wysmarowanej masłem formy. Ułóż truskawki na wierzchu. Zachowaj część jagód na wierzch. I wlej drugą część ciasta. Połóż truskawki pokrojone w talerze na cieście.
Rozgrzej piekarnik z wyprzedzeniem do 200C. i piec truskawkową Charlotte przez 30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy