skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc przesiać semolinę i mąkę na deskę kuchenną. Musimy spróbować zrobić wzgórze. W środku robimy wgłębienie, w którym wkładamy żółtko, sól, wstępnie zmiękczoną margarynę, podgrzaną śmietanę, wodę i zagniatamy ciasto. Kiedy łatwo odsunie się od twoich rąk, uformuj grudkę, posmaruj ją stopioną margaryną i pozostaw na pół godziny.
przechodzimy do następnego etapu przygotowywania tego niezwykle smacznego jedzenia. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, 2/3 posypujemy bułką tartą smażoną w margarynie. Teraz robimy nadzienie (wiśnie bez pestek mieszamy z cukrem pudrem i cynamonem) i rozprowadzamy na bułce tartej. Zaczynając od końca, gdzie jest nadzienie, złóż warstwę w rurkę i posmaruj ją margaryną.
piec około 25 minut w średniej temperaturze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal / 100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g