Strudel z semoliny na margarynie z wiśniami

Daj prawdziwą przyjemność bliskim-zrób strudel z wiśniami! Jeśli słyszę słowo "strudel", przed oczami pojawia się romantyczny obraz, gdy na zewnątrz pada deszcz, siedzisz w przytulnej kawiarni, patrzysz na biegających przechodniów, a na stole jest filiżanka gorącej herbaty i strudel wiśniowy. I każda gospodyni domowa musi mieć ten przepis kulinarny, aby rozpieszczać swoich bliskich.
nice_kitten06Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 83 % 54 g
181 kcal
IG: 69 / 2 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

więc przesiać semolinę i mąkę na deskę kuchenną. Musimy spróbować zrobić wzgórze. W środku robimy wgłębienie, w którym wkładamy żółtko, sól, wstępnie zmiękczoną margarynę, podgrzaną śmietanę, wodę i zagniatamy ciasto. Kiedy łatwo odsunie się od twoich rąk, uformuj grudkę, posmaruj ją stopioną margaryną i pozostaw na pół godziny.
przechodzimy do następnego etapu przygotowywania tego niezwykle smacznego jedzenia. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, 2/3 posypujemy bułką tartą smażoną w margarynie. Teraz robimy nadzienie (wiśnie bez pestek mieszamy z cukrem pudrem i cynamonem) i rozprowadzamy na bułce tartej. Zaczynając od końca, gdzie jest nadzienie, złóż warstwę w rurkę i posmaruj ją margaryną.
piec około 25 minut w średniej temperaturze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal / 100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy