rozety z ciasta francuskiego i jabłek

można podawać zarówno w święta, jak iw dni powszednie na domową herbatę. nadaje się na wakacje lub jako niespodzianka do 8 marca
MaszkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 30 % 14 g
węglowodany 64 % 30 g
264 kcal
IG: 13 / 63 / 23

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

umyj jabłka, pokrój na 4 części i obierz z rdzenia. Dodaj cukier do niewielkiej ilości wody i zagotuj. Zanurz cienko pokrojone plasterki jabłka we wrzącym syropie na 3-4 minuty. Ciasto rozwałkować i pokroić w paski o długości około 25 cm i szerokości około 2 cm.na ciasto ułożyć jabłko w taki sposób, aby z jednym plasterkiem lekko zwisały, a do drugiego pozostało miejsce. Zwinąć paski w Róże i ułożyć na naczyniu do pieczenia, uprzednio posmarować olejem. Piec do miękkości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g

Podobne przepisy