skład / składniki
metoda gotowania
1. Filet z kurczaka pokroić w średnią kostkę. Wlej wodę na patelnię (około szklanki), dodaj majonez i ułóż kawałki fileta z kurczaka. Posolić. Dusić pod przykryciem przez 30 minut. Nadzienie do tartletów jest gotowe.
2. Teraz obieramy ziemniaki. Wyczyszczone, umyte. Trzy ziemniaki na tarce. Nie zapomnij o soli!
3. Następnie bierzemy foremki do babeczek. Dobrze nasmaruj je olejem słonecznikowym.
4. Rozdrobnione surowe ziemniaki wkładamy do foremek, aby miały kształt koszy. Rozłóż kurczaka z czosnkiem na środku.
5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (temperatura ~240 stopni) na 20-25 minut.
6. Podczas gdy tartaletki siedzą w piekarniku, trzy sery na tarce i pokrój zieloną cebulę. Wymieszaj ser i cebulę.
7. Po 20-25 minutach wyjmujemy tartaletki z piekarnika i posypujemy je serem i cebulą.
8. Ponownie wysyłamy je do piekarnika na 5-10 minut.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g