skład / składniki
metoda gotowania
bierzemy gotowe francuskie ciasto drożdżowe. Rozmrażamy go w lodówce. Z góry. Również dzień wcześniej moczymy rodzynki w koniaku lub w likierze Cointreau.
gotowanie kremu.
podpalamy mleko z cukrem waniliowym, a tymczasem ubijamy jajka z cukrem i dodajemy mąkę, a następnie, gdy mleko prawie się zagotuje, dodajemy 1/3 mleka do mieszanki jajecznej cienkim strumieniem - aby jajka się nie zsiadły. Następnie odsyłamy do wrzącego mleka i ciągle mieszając gotujemy przez 5-7 minut.
schłodzić śmietanę. Rozwałkuj ciasto. Rozłóż schłodzony krem łyżką. Następnie obficie posyp rodzynkami (drugą warstwę miałem z kroplami czekolady), zwiń w rolkę i pokrój ostrym nożem w pierścienie o grubości ok. Zwilż końcówkę wodą i przyklej do dna bułki. Kładziemy na pergaminie i lekko je spłaszczamy. Smarujemy żółtkiem na kolor i odstawiamy na 20 minut. Następnie pieczemy w 180C przez 20-25 minut. Po wyjęciu ich z piekarnika należy je posmarować syropem cukrowym, aby uzyskać połysk.
syrop: pół szklanki wody+ pół szklanki cukru stopić i zagotować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal / 100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g