francuskie ciasteczka

bardzo niezwykłe i łatwe do zrobienia ciasteczka! Próbować)
dream_891Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 21 % 10 g
węglowodany 71 % 34 g
238 kcal
IG: 6 / 56 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

bierzemy gotowe francuskie ciasto drożdżowe. Rozmrażamy go w lodówce. Z góry. Również dzień wcześniej moczymy rodzynki w koniaku lub w likierze Cointreau.
gotowanie kremu.
podpalamy mleko z cukrem waniliowym, a tymczasem ubijamy jajka z cukrem i dodajemy mąkę, a następnie, gdy mleko prawie się zagotuje, dodajemy 1/3 mleka do mieszanki jajecznej cienkim strumieniem - aby jajka się nie zsiadły. Następnie odsyłamy do wrzącego mleka i ciągle mieszając gotujemy przez 5-7 minut.

schłodzić śmietanę. Rozwałkuj ciasto. Rozłóż schłodzony krem łyżką. Następnie obficie posyp rodzynkami (drugą warstwę miałem z kroplami czekolady), zwiń w rolkę i pokrój ostrym nożem w pierścienie o grubości ok. Zwilż końcówkę wodą i przyklej do dna bułki. Kładziemy na pergaminie i lekko je spłaszczamy. Smarujemy żółtkiem na kolor i odstawiamy na 20 minut. Następnie pieczemy w 180C przez 20-25 minut. Po wyjęciu ich z piekarnika należy je posmarować syropem cukrowym, aby uzyskać połysk.
syrop: pół szklanki wody+ pół szklanki cukru stopić i zagotować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal / 100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy