słodkie ciasteczka solankowe
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
wlej solankę i olej słonecznikowy do miski, dodaj do nich cukier, wymieszaj. Wymieszaj sodę z mąką. Wlej naszą mieszankę masła z solanką do mąki, dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkuj z niego ciasto o grubości 0,5 cm. Rozłóż na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem lub pokrytej pergaminem. Piec w temperaturze t 180° przez 15'. Gdy wierzch ciasteczka lekko się zarumieni-ciasteczka są gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g