słodkie ciasteczka solankowe

Szybka pyszna uczta z produktów, które są zawsze pod ręką.
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 19 % 14 g
węglowodany 72 % 52 g
358 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 35 min

wlej solankę i olej słonecznikowy do miski, dodaj do nich cukier, wymieszaj. Wymieszaj sodę z mąką. Wlej naszą mieszankę masła z solanką do mąki, dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkuj z niego ciasto o grubości 0,5 cm. Rozłóż na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem lub pokrytej pergaminem. Piec w temperaturze t 180° przez 15'. Gdy wierzch ciasteczka lekko się zarumieni-ciasteczka są gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy