skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystkie nasze składniki
Krok 2:
Oddziel żółtka od białek, białka nie są już potrzebne
Krok 3:
Ubij żółtka ~3 minuty
Krok 4:
Dodaj cukier
Krok 5:
I ubijaj do uzyskania gładkości przez kolejne ~2 minuty
Krok 6:
Wrzuć tam miękkie masło
Krok 7:
Soda zgaszona
Krok 8:
Mąka
Krok 9:
I ubij wszystko, aż będzie gładkie.Ciasto nie powinno być grube, ale nie do końca płynne
Krok 10:
Rozłóż łyżką lub torbą na blasze do pieczenia w temperaturze 180C na średnim poziomie.
Krok 11:
I po 10-15 minutach dostajemy takie pyszne ciasteczka
P. S. umieść ciasteczka z dala od siebie, rozprzestrzeniają się i powiększają;
nie można przykryć papierem do pieczenia, chyba że zaraz po wyjęciu z piekarnika usuniesz ciasteczka,w przeciwnym razie będą się kleić;
posypałam trochę sezamem, a pierwszy raz jeszcze obrane nasiona, można makiem i orzechami, okazuje się jeszcze smaczniejsze;
i możesz dodać 1 łyżkę.l kwaśna śmietana, po raz pierwszy dodałem, ale tym razem zapomniałem o tym i postanowiłem to zrobić bez niego,okazało się, że smakuje tak samo.Ale jeśli dodasz śmietanę, będziesz potrzebować trochę więcej mąki (~110-120 gr.)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g