bezpretensjonalne ciasteczka z masłem i żółtkami

pyszna uczta dla całej rodziny, pasuje również do każdego stołu! Kiedy robiłam te ciasteczka po raz pierwszy,nawet nie myślałam, że dostanę przepis na wspaniałe i łatwe ciasteczka na całe życie.Zostały Mi 3 żółtka i nie wiedziałem, gdzie znaleźć zastosowanie,jeśli masz taką samą sytuację, to te ciasteczka są właśnie dla ciebie !Bardzo smaczne, gotować bardzo szybko .
LinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 27 % 21 g
węglowodany 65 % 51 g
419 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystkie nasze składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel żółtka od białek, białka nie są już potrzebne

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij żółtka ~3 minuty

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I ubijaj do uzyskania gładkości przez kolejne ~2 minuty

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzuć tam miękkie masło

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Soda zgaszona

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mąka

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I ubij wszystko, aż będzie gładkie.Ciasto nie powinno być grube, ale nie do końca płynne

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż łyżką lub torbą na blasze do pieczenia w temperaturze 180C na średnim poziomie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I po 10-15 minutach dostajemy takie pyszne ciasteczka

P. S. umieść ciasteczka z dala od siebie, rozprzestrzeniają się i powiększają;
nie można przykryć papierem do pieczenia, chyba że zaraz po wyjęciu z piekarnika usuniesz ciasteczka,w przeciwnym razie będą się kleić;
posypałam trochę sezamem, a pierwszy raz jeszcze obrane nasiona, można makiem i orzechami, okazuje się jeszcze smaczniejsze;
i możesz dodać 1 łyżkę.l kwaśna śmietana, po raz pierwszy dodałem, ale tym razem zapomniałem o tym i postanowiłem to zrobić bez niego,okazało się, że smakuje tak samo.Ale jeśli dodasz śmietanę, będziesz potrzebować trochę więcej mąki (~110-120 gr.)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy