Ptyś Domowy

bardzo smaczne i delikatne bułeczki, odpowiednie na przyjęcie dla dzieci! Przepis jest długi, ale w pełni uzasadnia się doskonałym smakiem.
AliszkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 68 % 41 g
296 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W ciepłym mleku rozcieńczyć drożdże. Pozostaw do pojawienia się piankowego kapelusza (10-15 minut)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do miski, dodaj 2 jajka, sól, 50 g cukru. Tutaj wlej drożdże rozpuszczone w mleku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę 600 gr.i zagnieść elastyczne, nie przyklejające się do dłoni ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić na 4 godziny

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyrosłe ciasto zagnieść i zwinąć wałkiem. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj warstwę. Masło 110 gr.zmiękcz do konsystencji zbliżonej do śmietany. Przygotuj cukier (60g).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 2 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż połowę masła na 2/3 ciasta i posyp połową cukru.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Najpierw zawiń krawędź bez oleju na 1/3 długości ciasta (jak na zdjęciu).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Owinąć drugą krawędź.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ściśnij ciasto w kółko i wstaw do lodówki na 30 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ponownie rozwałkuj ciasto prostokątem, posmaruj 2/3 warstwy pozostałym masłem, posyp pozostałym cukrem, a następnie złóż jak poprzednio. Ściśnij krawędzie i wstaw z powrotem do lodówki na 30 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm i pokroić w kwadraty.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ściśnij przeciwległe ukośnie końce kwadratu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ściśnij pozostałe końce.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ułóż ptysie na blasze wyłożonej pergaminem. Pozostaw na 1 godzinę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przygotuj posypkę. Wymieszaj mąkę widelcem 30gr., cukier 20 gr. i masło 20 gr. (powinno to być coś w rodzaju okruchów).

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posmaruj ptysie jajkiem i posyp okruchami. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 210 stopni, aż się zrumieni (15-20 minut).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy