Tarte flambé z boczkiem

Niesamowite wypieki na rodzinny obiad, z winem idzie z hukiem! Tarte flambé to ciasto z francuskiego regionu Alzacji. Podawany jako aperitif lub danie główne z białym winem lub piwem. Ma bardzo przyjemny aromat i delikatny smak. Po raz pierwszy spróbowałem go w restauracji w Strasburgu, a potem zacząłem gotować w domu, a przepis znalazłem na jednej z francuskich stron internetowych.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 30 % 12 g
węglowodany 50 % 20 g
289 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na Tatra Flambe

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce wymieszaj mąkę, szczyptę soli i olej. Dobrze wymieszaj rękami. Następnie stopniowo dodajemy wodę do wyrabiania ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Powinien dostać taką Kolobok. Przygotowując nadzienie, Zrezygnuj z bułki na bok i przykryj folią spożywczą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż boczek pokrojony w paski na rozgrzanej patelni. Smażyć trochę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż cebulę pokrojoną w cienkie półpierścienie, smaż przez 7 minut ciągle mieszając, a następnie gotuj na średnim ogniu przez kolejne 7 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj białe wino i gotuj na wolnym ogniu, aż cebula będzie miękka. Możesz dodać trochę czarnego pieprzu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tutaj bekon z cebulą jest gotowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bierzemy nasze ciasto i dzielimy je na 3 równe części. Możesz podzielić przez 2 lub 4, to jest twoje życzenie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj ciasto bardzo cienko w owal. Jeśli krawędzie nie są równe, przycinamy nożem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenosimy warstwę na papier do pieczenia, nie trzeba smarować olejem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do nadzienia wymieszaj śmietanę i śmietanę, jeśli możesz dodać 1 łyżkę. łyżka mąki kukurydzianej i dobrze wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smarujemy warstwę kwaśną śmietaną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż boczek z cebulą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozgrzej piekarnik do 220-240 gr. i wysyłamy ciasto na maksymalnie 15 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    3 minuty przed gotowaniem posyp tartym serem. Gdy tylko ser się rozpuści, wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast podajemy. Nazwa tego ciasta oznacza ognisty, więc należy go jeść z upałem i upałem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    To wszystko! Bon appeti!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy