skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozgrzej serwatkę, dodaj drożdże. Wymieszaj (zamiast serwatki możesz bezpiecznie użyć mleka lub kefiru). Roztop masło. Ubij jajka trzepaczką, dodaj cukier i wanilinę. Jeszcze raz ubij. Dodaj do serwatki roztopione masło, masło słonecznikowe i ubite jajka z cukrem. Wymieszać.
Krok 2:
Stopniowo wprowadzaj mąkę. Dobrze zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, po dokładnym ugniataniu nie powinno przyklejać się do rąk. Umieść miskę ciasta w ciepłym miejscu do proofingu.
Krok 3:
Ciasto ugniatamy dwa razy, po czym przystępujemy do pieczenia bułek. Jeśli zrobisz ciasto na cieście, wystarczy jedno podniesienie ciasta. Ciasto podzielić na dwie części. Nasmaruj stół (powierzchnię roboczą) olejem słonecznikowym. Rozwałkuj warstwę, posmaruj powierzchnię stopionym masłem (możesz słonecznikiem). Posyp cukrem. Możesz cynamonem lub makiem.
Krok 4:
Zwiń i pokrój na kawałki.Nasmaruj blachę do pieczenia olejem. Ułożyć bułki, posmarować ubitym żółtkiem, odstawić na kolejne 15-20 minut.
miłej herbaty!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g