słodkie bułeczki drożdżowe na serwatce

te miękkie, puszyste bułeczki są bardzo szybkie w przygotowaniu. Po ugotowaniu domowego twarogu pozostaje serwatka, z niej pieczę naleśniki, ciasta, bułki, dodaję więcej serwatki do ciasta chlebowego. Pieczenie na serwatce okazuje się bardzo smaczne i bujne. Dzisiaj powiem Ci, jak zrobić słodkie bułeczki na serwatce.
ryiosklkpAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 20 % 13 g
węglowodany 69 % 44 g
318 kcal
IG: 5 / 2 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozgrzej serwatkę, dodaj drożdże. Wymieszaj (zamiast serwatki możesz bezpiecznie użyć mleka lub kefiru). Roztop masło. Ubij jajka trzepaczką, dodaj cukier i wanilinę. Jeszcze raz ubij. Dodaj do serwatki roztopione masło, masło słonecznikowe i ubite jajka z cukrem. Wymieszać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Stopniowo wprowadzaj mąkę. Dobrze zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, po dokładnym ugniataniu nie powinno przyklejać się do rąk. Umieść miskę ciasta w ciepłym miejscu do proofingu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto ugniatamy dwa razy, po czym przystępujemy do pieczenia bułek. Jeśli zrobisz ciasto na cieście, wystarczy jedno podniesienie ciasta. Ciasto podzielić na dwie części. Nasmaruj stół (powierzchnię roboczą) olejem słonecznikowym. Rozwałkuj warstwę, posmaruj powierzchnię stopionym masłem (możesz słonecznikiem). Posyp cukrem. Możesz cynamonem lub makiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zwiń i pokrój na kawałki.Nasmaruj blachę do pieczenia olejem. Ułożyć bułki, posmarować ubitym żółtkiem, odstawić na kolejne 15-20 minut.

pieczemy słodkie bułeczki na serwatce w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-30 minut (do złotego koloru).
miłej herbaty!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy