ciasto Angelica na kefirze

to ciasto jest magiczne - z dnia na dzień nasiąknięte kremem rośnie! Ten przepis wyciąłem z gazety 6-7 lat temu. Moi domownicy i goście natychmiast go docenili i pokochali. Ciasto jest łatwe do przygotowania. Produkty, których potrzebuje, ma każda gospodyni domowa. Ważne: nadaje się do dużej firmy (12-14 osób). Jest delikatny i miękki, co jest dobre zarówno dla dzieci, jak i bardzo dorosłych! :)) Aromatyczny, przyjemny w smaku! Wygląda pięknie w przekroju: trzy różne ciasta tworzą miękkie przejście koloru od jasnego do ciemnego.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 24 % 14 g
węglowodany 68 % 40 g
295 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do przygotowania ciasta

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka w głębokiej misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kefir do mieszanki jajecznej, jeszcze raz ubij.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo mieszaj wcześniej przesianą mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sodę wygaszoną octem i mieszaj, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Tak wygląda gotowe ciasto, które następnie należy stopniowo podzielić na 3 części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    1. ciasto będzie lekkie, więc natychmiast wlej 1 jedną trzecią ciasta do wstępnie natłuszczonej i posypanej mąką formy i włóż do piekarnika. Piec w 180 stopniach do miękkości(około 30 minut).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do pozostałej części ciasta dodaj 1 łyżkę przesianego proszku kakaowego, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej 2 jedną trzecią ciasta do przygotowanej formy i wyślij do piekarnika do pieczenia. Będzie to 2. jasnobrązowe ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W pozostałej ostatniej trzeciej części ciasta dodaj kolejne 2 łyżki. kakao, dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlać do przygotowanej formy i piec do miękkości. Dostaniemy 3, Ciemnobrązowe ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podczas pieczenia ciast konieczne jest przygotowanie produktów do kremu. Powinny mieć mniej więcej taką samą temperaturę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ubij zmiękczone masło z cukrem w misce. Cukier nie rozpuszcza się całkowicie. W gotowym torcie nie jest to później odczuwalne.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W międzyczasie wyodrębnij 3 ciasta w różnych kolorach z form. Ochłodzić je.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wróć do kremu. Dodaj śmietanę do mieszanki cukru i masła i delikatnie ubij przez krótki czas, aby woda się nie oddzieliła.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj do kremu kakaowego, wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Jeśli twoja średnica form wynosi 30 cm, zostaw 3 ciasta. Jeśli średnica jest mniejsza, możesz dodatkowo pokroić każde ciasto na 2 części, tak jak ja (ponieważ ciasta są wystarczająco wysokie). Następnie warstwy kremu będą musiały być cieńsze, aby krem wystarczył na całe ciasto. Każdą warstwę kremu można posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Zbierz ciasto od najciemniejszego ciasta na dole do najjaśniejszego na górze.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Więc udekorowałem ciasto na wierzchu sezamem i płatkami kokosowymi. Możesz go ozdobić według własnego uznania.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Życzę powodzenia i smacznego! Mam nadzieję, że pokochasz to ciasto! I nie daj się zastraszyć obfitością tekstu i kroków w opisie przepisu. Po prostu starałam się niczego nie przegapić. W rzeczywistości to ciasto nie jest trudne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy