skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do przygotowania ciasta
Krok 2:
Rozbij jajka w głębokiej misce.
Krok 3:
Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.
Krok 4:
Wlej kefir do mieszanki jajecznej, jeszcze raz ubij.
Krok 5:
Stopniowo mieszaj wcześniej przesianą mąkę.
Krok 6:
Dodaj sodę wygaszoną octem i mieszaj, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Tak wygląda gotowe ciasto, które następnie należy stopniowo podzielić na 3 części.
Krok 7:
1. ciasto będzie lekkie, więc natychmiast wlej 1 jedną trzecią ciasta do wstępnie natłuszczonej i posypanej mąką formy i włóż do piekarnika. Piec w 180 stopniach do miękkości(około 30 minut).
Krok 8:
Do pozostałej części ciasta dodaj 1 łyżkę przesianego proszku kakaowego, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Krok 9:
Wlej 2 jedną trzecią ciasta do przygotowanej formy i wyślij do piekarnika do pieczenia. Będzie to 2. jasnobrązowe ciasto.
Krok 10:
W pozostałej ostatniej trzeciej części ciasta dodaj kolejne 2 łyżki. kakao, dobrze wymieszaj.
Krok 11:
Wlać do przygotowanej formy i piec do miękkości. Dostaniemy 3, Ciemnobrązowe ciasto.
Krok 12:
Podczas pieczenia ciast konieczne jest przygotowanie produktów do kremu. Powinny mieć mniej więcej taką samą temperaturę.
Krok 13:
Ubij zmiękczone masło z cukrem w misce. Cukier nie rozpuszcza się całkowicie. W gotowym torcie nie jest to później odczuwalne.
Krok 14:
W międzyczasie wyodrębnij 3 ciasta w różnych kolorach z form. Ochłodzić je.
Krok 15:
Wróć do kremu. Dodaj śmietanę do mieszanki cukru i masła i delikatnie ubij przez krótki czas, aby woda się nie oddzieliła.
Krok 16:
Dodaj do kremu kakaowego, wymieszaj.
Krok 17:
Jeśli twoja średnica form wynosi 30 cm, zostaw 3 ciasta. Jeśli średnica jest mniejsza, możesz dodatkowo pokroić każde ciasto na 2 części, tak jak ja (ponieważ ciasta są wystarczająco wysokie). Następnie warstwy kremu będą musiały być cieńsze, aby krem wystarczył na całe ciasto. Każdą warstwę kremu można posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Zbierz ciasto od najciemniejszego ciasta na dole do najjaśniejszego na górze.
Krok 18:
Więc udekorowałem ciasto na wierzchu sezamem i płatkami kokosowymi. Możesz go ozdobić według własnego uznania.
Krok 19:
Życzę powodzenia i smacznego! Mam nadzieję, że pokochasz to ciasto! I nie daj się zastraszyć obfitością tekstu i kroków w opisie przepisu. Po prostu starałam się niczego nie przegapić. W rzeczywistości to ciasto nie jest trudne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g