skład / składniki
metoda gotowania
umyj wszystkie warzywa.
przykryj blachę do pieczenia pergaminem i ułóż bakłażany.
W 2-3 miejscach nakłuć wykałaczką. Najpierw włóż bakłażana do pieczenia, a 20-25 minut przed gotowością włóż również pomidory i paprykę. Następnie warzywa zostaną upieczone w tym samym czasie. Piec w temperaturze 220-240 ° C.
dokręć blachę do pieczenia z pieczonymi warzywami folią spożywczą i odstaw na 15 minut.
następnie zdejmij skórkę z bakłażana, pomidorów, papryki i posiekaj warzywa nożem.
czosnek obrać i drobno posiekać.
umyj warzywa, dobrze wysusz i posiekaj.
Przenieś warzywa do miski.
dodaj zioła z czosnkiem, w razie potrzeby dopraw sokiem z cytryny, solą, świeżo zmielonym pieprzem.
dopraw sałatkę oliwą z oliwek, dobrze wymieszaj, wstaw do lodówki i pozostaw do zaparzenia.
jest szczególnie smaczny następnego dnia, po "ślubie" warzyw))), tj. zyskają sobie nawzajem smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g