tortille bez jajka na patelni chude z ziemniakami

pyszne, szybkie, odpowiednie na postne dni, kiedy dozwolone jest masło! Pyszne danie na czczo
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 82 % 27 g
134 kcal
IG: 41 / 0 / 59

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

obierz ziemniaki, umyj. Gotujemy, nie zapomnij dodać soli. Gdy tylko ziemniaki będą miękkie, spuść wodę, zmiksuj, dodaj olej. Z mąki, wody soli, cukru i oleju zagniatamy ciasto, odstawiamy na 20 min. cienko rozwałkowujemy ciasto, wycinamy tortille o średnicy ≈ 20 cm. Kładziemy patelnię na ogniu, pieczemy ciasta na suchej patelni przez 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe tortille składa się pod ręcznikiem. Połóż jeden na talerzu. Z jednej strony kładziemy tłuczone ziemniaki, składamy na pół, dociskamy, usuwamy nadmiar. Posmaruj wierzch olejem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy