tortille bez jajka na patelni chude z ziemniakami
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
obierz ziemniaki, umyj. Gotujemy, nie zapomnij dodać soli. Gdy tylko ziemniaki będą miękkie, spuść wodę, zmiksuj, dodaj olej. Z mąki, wody soli, cukru i oleju zagniatamy ciasto, odstawiamy na 20 min. cienko rozwałkowujemy ciasto, wycinamy tortille o średnicy ≈ 20 cm. Kładziemy patelnię na ogniu, pieczemy ciasta na suchej patelni przez 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe tortille składa się pod ręcznikiem. Połóż jeden na talerzu. Z jednej strony kładziemy tłuczone ziemniaki, składamy na pół, dociskamy, usuwamy nadmiar. Posmaruj wierzch olejem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g