ciasteczka kulki skrobi
skład / składniki
30
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki.
Krok 2:
Miękkie masło, jajko i cukier puder ubić mikserem, aż będą puszyste.
Krok 3:
Dodaj kakao, wanilinę. Dodaj mąkę i skrobię. Zagnieść ciasto.
Krok 4:
Ciasto powinno być miękkie, ale nie lepkie.
Krok 5:
Wyłóż blachę do pieczenia folią. Uformuj ciasto w kulki wielkości orzecha włoskiego. Piec przez 15 minut, na środku piekarnika przy t=200 * C, wstępnie go podgrzej.
Krok 6:
Po ostygnięciu posyp część cukrem pudrem. A druga część to kakao. Udekoruj startą gorzką czekoladą.
przepis z niemieckiej książki kucharskiej. Zaleca się pozostawienie ich na dwa dni. Nigdy nie udało się to sprawdzić, plik cookie "znika" znacznie szybciej. Smacznego dla wszystkich.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g