skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Zaparz 250 ml mocnej czarnej herbaty i ostudź.
Krok 2:
Dokładnie opłucz suszone owoce. Przykryj suszone owoce herbatą. Dodaj cukier i dobrze wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Przykryj folią lub pokrywką i pozostaw na noc — jest to warunek obowiązkowy i prosty. Wieczorem moczyć-rano piec.
Krok 3:
Więc. Nadszedł poranek. Rozgrzej piekarnik do 160 ° C. Przygotuj suszone owoce: pokrój suszone morele na 4 części, pokrój suszone śliwki na pół.
Krok 4:
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Dodaj skórkę z cytryny. Dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj suszone owoce z herbatą do mąki. Dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Lekko ubij jajka.
Krok 7:
Dodaj jajka i dobrze wymieszaj. Powinieneś dostać taką gęstą mieszankę.
Krok 8:
Nasmaruj formę olejem i wlej tam mieszaninę. Piec w temperaturze 160 ° C przez 60-80 minut. Ostudzić na ruszcie.
Krok 9:
Gdy dobrze ostygnie, wyjmij. Możesz ostrożnie chodzić ostrym nożem po krawędziach, aby łatwiej było go wyjąć. Oto taka piękna cegła. Udekoruj cukrem pudrem (opcjonalnie).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Suszone owoce - 250 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g