domowe bułeczki hamburgerowe na mące żytniej i pszennej
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Dodaj cukier i drożdże do ciepłej śmietany, wymieszaj.
Krok 3:
Przesiej mąkę (żyto i pszenicę) do miski i dodaj sól.
Krok 4:
W mieszance mąki robimy dziurę, dodajemy śmietanę i mieszankę śmietany i drożdży.
Krok 5:
Zagnieść miękkie ciasto.
Krok 6:
Umieść miskę ciasta w ciepłym miejscu i pozostaw na 1 godzinę.
Krok 7:
Ugniatamy ciasto i dzielimy na 10-12 równych części. Zwijamy każdą część w gładką Kolobok i pozwalamy jej podejść.
Krok 8:
Dopasowane bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.
Krok 9:
Piec w 180 C przez około 20-25 minut. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g