skład / składniki
metoda gotowania
1. Jabłka myjemy, suszymy i obieramy. Następnie wycinamy szorstkie rdzenie i usuwamy nasiona. Jabłka kroimy w kostkę, przesuwamy miskę i posypujemy sokiem z cytryny, aby się nie ściemniały.
2. Następnie włóż brązowy cukier (można zastąpić zwykłym białym) i mielony cynamon do miski. Kandyzowane owoce i orzeszki piniowe są również dodawane do miski z jabłkami i wszystko dobrze wymieszaj.
3. Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na jeszcze cieńszy arkusz, po posypaniu mąką. Następnie, cofając się nieco od krawędzi, rozłóż nadzienie z jabłek, kandyzowanych owoców i orzechów na rozwałkowanym cieście wzdłuż całej jego długości, Nie wchodząc trochę na krawędzie. I delikatnymi ruchami owijamy jabłka na środku ciasta, zwijając je w rodzaj bułki. Upewniamy się, że nadzienie nie wypada z ciasta i jest równomiernie rozłożone. Krawędzie ciasta są ze sobą połączone. Wykonujemy małe nacięcia na górze. Posmaruj ciasto żółtkiem jaja, szczególnie ostrożnie w miejscach, w których ciasto jest połączone.
4. Włącz Multicooker w tryb "Pieczenie" i posmaruj dno miski kawałkiem masła. Ostrożnie przenieś zawinięty strudel do multicookera, zwijając go na obwodzie miski i równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni. Zamykamy Multicooker pokrywką i pieczemy w tym trybie przez 20 minut od momentu podgrzania. Następnie wyjmij strudel z miski multicookera i odwróć go na drugą stronę. Piecz przez kolejne 20-25 minut i wyłącz Wolnowar. Czas pieczenia strudla może się różnić w zależności od modelu i mocy urządzenia. Skupiamy się na powstałej złotej skórce ciasta.
5. Gotowy strudel jabłkowy przenosi się na talerz i kroi na porcje. Posyp cukrem pudrem i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Kandyzowane owoce - 216 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g