strudel w powolnej kuchence z ciasta francuskiego z jabłkami

wypróbuj ten prosty przepis na ulubioną ucztę wszystkich! Strudel w powolnej kuchence z ciasta francuskiego z jabłkami to przepis na bardzo popularny austriacki deser bez użycia piekarnika. Smak gotowego przysmaku różni się od klasycznego szczególną delikatnością i lekkością, ponieważ nie jest narażony na wysokie temperatury. Tak przygotowany strudel z pewnością spodoba się całej rodzinie i będzie częstym gościem na rodzinnej herbacie.
lika7Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 27 % 15 g
węglowodany 65 % 36 g
297 kcal
IG: 9 / 49 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Jabłka myjemy, suszymy i obieramy. Następnie wycinamy szorstkie rdzenie i usuwamy nasiona. Jabłka kroimy w kostkę, przesuwamy miskę i posypujemy sokiem z cytryny, aby się nie ściemniały.

2. Następnie włóż brązowy cukier (można zastąpić zwykłym białym) i mielony cynamon do miski. Kandyzowane owoce i orzeszki piniowe są również dodawane do miski z jabłkami i wszystko dobrze wymieszaj.

3. Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na jeszcze cieńszy arkusz, po posypaniu mąką. Następnie, cofając się nieco od krawędzi, rozłóż nadzienie z jabłek, kandyzowanych owoców i orzechów na rozwałkowanym cieście wzdłuż całej jego długości, Nie wchodząc trochę na krawędzie. I delikatnymi ruchami owijamy jabłka na środku ciasta, zwijając je w rodzaj bułki. Upewniamy się, że nadzienie nie wypada z ciasta i jest równomiernie rozłożone. Krawędzie ciasta są ze sobą połączone. Wykonujemy małe nacięcia na górze. Posmaruj ciasto żółtkiem jaja, szczególnie ostrożnie w miejscach, w których ciasto jest połączone.

4. Włącz Multicooker w tryb "Pieczenie" i posmaruj dno miski kawałkiem masła. Ostrożnie przenieś zawinięty strudel do multicookera, zwijając go na obwodzie miski i równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni. Zamykamy Multicooker pokrywką i pieczemy w tym trybie przez 20 minut od momentu podgrzania. Następnie wyjmij strudel z miski multicookera i odwróć go na drugą stronę. Piecz przez kolejne 20-25 minut i wyłącz Wolnowar. Czas pieczenia strudla może się różnić w zależności od modelu i mocy urządzenia. Skupiamy się na powstałej złotej skórce ciasta.

5. Gotowy strudel jabłkowy przenosi się na talerz i kroi na porcje. Posyp cukrem pudrem i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Kandyzowane owoce - 216   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy