kasza gryczana z kurczakiem w powolnej kuchence

pyszna i zdrowa owsianka stanie się ulubieńcem dzieci i dorosłych! Szybko, smacznie – niedrogo-tak można scharakteryzować to danie.
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 32 % 10 g
węglowodany 39 % 12 g
177 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kaszę gryczaną z kurczakiem w powolnej kuchence? Opłucz kurczaka (w tym przypadku skrzydełka z kurczaka) pod strumieniem zimnej wody, włóż do miski multicookera i dodaj trochę soli, dodaj olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włącz Multicooker na tryb "smażenie" i usmaż kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę i dodaj do smażonych skrzydeł, wymieszaj i smaż z kurczakiem przez dwie minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj marchewki na drobnej tarce i włóż do miski, wymieszaj. Wyłącz program "SMAŻENIE", zamknij pokrywkę i pozwól warzywom z kurczakiem trochę się pocić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej 2 szklanki gryki na kurczaka (jeśli weźmiesz grykę w opakowaniu, musisz ją posortować ze śmieci i spłukać, a jeśli weźmiesz ją w porcjach, nie jest to konieczne).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W osobnej misce połącz śmietanę, majonez, zmiażdżony czosnek i sól. Napełnij 1 szklanką wody i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Polej kaszą gryczaną z kurczakiem powstałym sosem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzch dodaj kolejne 2-2, 5 szklanki gorącej przegotowanej wody. Zamknij pokrywkę i ustaw tryb "kasza" na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Czas oczekiwania mija bardzo szybko-raz pyszna owsianka jest gotowa!

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy