skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kaszę gryczaną z kurczakiem w powolnej kuchence? Opłucz kurczaka (w tym przypadku skrzydełka z kurczaka) pod strumieniem zimnej wody, włóż do miski multicookera i dodaj trochę soli, dodaj olej roślinny.
Krok 2:
Włącz Multicooker na tryb "smażenie" i usmaż kurczaka.
Krok 3:
Drobno posiekaj cebulę i dodaj do smażonych skrzydeł, wymieszaj i smaż z kurczakiem przez dwie minuty.
Krok 4:
Zetrzyj marchewki na drobnej tarce i włóż do miski, wymieszaj. Wyłącz program "SMAŻENIE", zamknij pokrywkę i pozwól warzywom z kurczakiem trochę się pocić.
Krok 5:
Następnie wlej 2 szklanki gryki na kurczaka (jeśli weźmiesz grykę w opakowaniu, musisz ją posortować ze śmieci i spłukać, a jeśli weźmiesz ją w porcjach, nie jest to konieczne).
Krok 6:
W osobnej misce połącz śmietanę, majonez, zmiażdżony czosnek i sól. Napełnij 1 szklanką wody i wymieszaj.
Krok 7:
Polej kaszą gryczaną z kurczakiem powstałym sosem.
Krok 8:
Na wierzch dodaj kolejne 2-2, 5 szklanki gorącej przegotowanej wody. Zamknij pokrywkę i ustaw tryb "kasza" na 30 minut.
Krok 9:
Czas oczekiwania mija bardzo szybko-raz pyszna owsianka jest gotowa!
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g