skład / składniki
metoda gotowania
1.Aby przygotować ciasto, podgrzej wodę z mlekiem do około 40-45 stopni. Dodaj i rozcieńczyć sól, cukier i drożdże w płynie. Partiami dodać mąkę i zagnieść ciasto. Pod koniec ugniatania Dodaj i zagniataj miękkie masło, aż będzie gładkie. Właściwe ciasto na chaczapuri jest miękkie jak płatek ucha (tak mówią Gruzińskie gospodynie domowe). Przenieś ciasto do wolnowaru i ustaw na 40 stopni na 30 minut. Następnie zmiażdż i powtórz - 40 stopni i 30 minut.
2. Aby przygotować nadzienie, wymieszaj sery z jajkiem i masłem. Jeśli sery nie marszczą się rękami, zetrzyj je przed zmieszaniem. Wypełnienie powinno być grube, aby można było z niego uformować kulki. Jeśli nadzienie jest płynne, dodaj trochę mąki.
3. Podziel ciasto i nadzienie na 5 równych części. Spłaszcz ciasto rękami w tortille o średnicy około 15 cm, włóż nadzienie do środka, ściśnij w torebce, a następnie spłaszcz dłońmi (ostrożnie) tę torebkę z powrotem do tortilli. Grubość ciasta nie powinna być większa niż 1 cm.
4. Aby upiec, Ustaw powolną kuchenkę w trybie smażenia. Dla bezpieczeństwa możesz nasmarować miskę odrobiną oleju, ale jeśli masz pewność, że się nie przyklei, nie musisz. Gotuj chaczapuri przez 5 minut z każdej strony.Gotowe chaczapuri smaruje się olejem i układa w stos.
Gemrielad miirtvi!
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g