chaczapuri z serem w powolnej kuchence

Prawdziwe chaczapuri w multiwraku! Bardzo smaczne proste! Gotuj i poczęstuj. Takie chaczapuri z serem można podawać z zupą i słodką herbatą! Są bardzo smaczne, a dzięki powolnej kuchence można je nawet ugotować w kraju latem!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 13 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 50 % 24 g
260 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1.Aby przygotować ciasto, podgrzej wodę z mlekiem do około 40-45 stopni. Dodaj i rozcieńczyć sól, cukier i drożdże w płynie. Partiami dodać mąkę i zagnieść ciasto. Pod koniec ugniatania Dodaj i zagniataj miękkie masło, aż będzie gładkie. Właściwe ciasto na chaczapuri jest miękkie jak płatek ucha (tak mówią Gruzińskie gospodynie domowe). Przenieś ciasto do wolnowaru i ustaw na 40 stopni na 30 minut. Następnie zmiażdż i powtórz - 40 stopni i 30 minut.
2. Aby przygotować nadzienie, wymieszaj sery z jajkiem i masłem. Jeśli sery nie marszczą się rękami, zetrzyj je przed zmieszaniem. Wypełnienie powinno być grube, aby można było z niego uformować kulki. Jeśli nadzienie jest płynne, dodaj trochę mąki.
3. Podziel ciasto i nadzienie na 5 równych części. Spłaszcz ciasto rękami w tortille o średnicy około 15 cm, włóż nadzienie do środka, ściśnij w torebce, a następnie spłaszcz dłońmi (ostrożnie) tę torebkę z powrotem do tortilli. Grubość ciasta nie powinna być większa niż 1 cm.
4. Aby upiec, Ustaw powolną kuchenkę w trybie smażenia. Dla bezpieczeństwa możesz nasmarować miskę odrobiną oleju, ale jeśli masz pewność, że się nie przyklei, nie musisz. Gotuj chaczapuri przez 5 minut z każdej strony.Gotowe chaczapuri smaruje się olejem i układa w stos.
Gemrielad miirtvi!
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy